"הגשר, הגשר, הגשר מזהב, כולם עוברים, כולם עוברים ואף לא אחד נתפס…"
ציפי ברנוי (MA) מגשרת
החיים מלאי קונפליקטים ואי הסכמות בינינו לבין עצמנו, במשפחה, בקהילה ובעסקים. כאשר אנו חשים כי אין ביכולתנו לפתור את סכסוך בעצמנו אנו פונים לתביעות קטנות, לבית משפט, לבית דין לענייני משפחה, לבית דין לתעבורה, לסכסוכי עבודה, לטוען רבני, או נועצים בקרובי משפחה וידידים. כל מי שכבר התנסה באחד התהליכים יודע, שבדרך כלל היה צריך להתפשר (מלשון פשרה=פשע רע) דהיינו: הפתרון שהושג היה הרע במיעוטו באותה העת. האם הפתרון עומד בהצלחה במבחן הזמן?
הגישור הינו טכניקה שהתפתחה באוניברסיטת הרווארד ונוסתה לראשונה בשיחות קמפ-דיוויד (ציון עובדה ללא עמדה פוליטית). בארץ עוגן הגישור בסעיף 79ג' לחוק בתי המשפט (נוסח משולב) התשמ"ד-1984 . הגישור כובש את הקהל שנחשף אליו משום יתרונותיו:
1. הליך של רצון חופשי, הצדדים נכנסים להליך מתוך הסכמה חופשית, המגשר אינו יכול לכפות הסכם, ניתן להפסיק את ההליך בכל שלב, ניתן לתת להסכם הגישור תוקף של פסק דין.
2. הליך לבניית הסכמות על ידי הצדדים המעורבים במחלוקת.
3. הליך משא ומתן של כדאיות לצדדים, ולא הליך של מיצוי זכויותיהם כנהוג במשפט.
המגשר חייב להיות ניטראלי, הוא אינו שופט, או בורר, ואינו יכול לכפות הסכם על הצדדים ו/או לחשוף את דבריהם ומעשיהם, התהליך שמוביל המגשר הינו תחת חיסיון מלא. מטרתו העיקרית של המגשר מתיישבת עם מטרתם של הצדדים בסכסוך. המטרה להביא את הצדדים בקונפליקט לפתרון יצירתי, שהם פיתחו ובנו בעצמם. פתרון שהוא הסכם המאפשר לצדדים להמשיך לעתיד טוב יותר.
דוגמא:
זוג נשוי הגיע למסקנה שאינו יכול ו/או מעוניין להמשיך לחיות ביחד. בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה יפסוק מזונות לילדים, הסדרי ראייה, ויקבע את הסטאטוס החדש של בני הזוג כגרושים.
לעומת זאת, הגישור יביא את בני הזוג להסכמות מה תהיה המשפחתיות החדשה שלהם. הם התגרשו ביניהם, אך לא מילדיהם. הקשר ביניהם ימשיך כקשר של הורים בנפרד ולא כאויבים ומסיתים מול הילדים. בית המשפט לא עוסק בסוגיית איכות מערכת היחסים, אלא רק בזכויות הנובעות על פי חוק.
המאבק על הזכויות הוא לפעמים העילה המרכזית למערכת עכורה של זוג גרושים. הגישור משמש הליך מוסכם המברר מה הכדאיות לצדדים.
הערה:
בכתבות הבאות יוצגו תיקי גישור תוך שמירת החיסיון, מבלי לחשוף את הפרטים המזהים, ובהם יסופר כיצד נפתרו קונפליקטים ואפשרו לצדדים להמשיך לעתיד טוב יותר, כגון: התגרשתם זה מזה? אולם בניתם הסכם של משפחתיות חדשה.
פוטרתם מעבודתכם? אולם הגעתם להסכם מכובד לכם ולמעסיק. הבנק תובע מכם סכומים שאינכם יכולים לעמוד בהם? לאחר ההסכם אתם והבנק ממשיכים לעבוד ביחד וחובכם יוחזר בהתאם להסכם שהושג, לשביעות רצונכם ורצון הבנק. יובאו דוגמאות רבות הלקוחות מן החיים של כול אחד מאתנו.
פורסם במגזין הצרכנות "עושים שכונה" המופץ בפתח תקווה, גבעת שמואל וקריית אונו.