מה זה גישור בעבודה
בשוק העבודה הישראלי, לא תמיד כל כך קל למצוא עבודה ומאוד קשה לשמר לקוחות. עובדות אלו גורמות לכל מי שנמצא בשוק העבודה, אם זה כמעסיק ואם זה כעובד, לשאוף לכך שכשאר הוא נקלע לסכסוכים בעבודה, הם יפתרו ההקדם האפשרי ויעוררו כמה שפחות רעש.
בהליך גישור בעבודה נפגשים העובד והמעביד בחדר גישור יחד עם מגשר. תפקידו של המגשר הוא להביא את הצדדים להסכמה בנוגע להמשך או סיום העבודה המשותפת ביניהם. המגשר הוא דמות אובייקטיבית לחלוטין שכל תפקידו, הוא להביא את הצדדים לשיח פתוח וכנה שיעזור להם להגיע לפתרון הטוב ביותר עבור שניהם.
למי מיועד גישור בעבודה
גישור בעבודה נועד במיוחד לעובדים ומעבידים שרוצים לסיים את ההתקשרות ביניהם בצורה טובה ולמנוע התדרדרות לסכוכים משפטיים ארוכים, יקרים ומתישים. גישור בעבודה מתאים גם לצדדים שאינם בטוחים אם יש מקום להמשיך לעבוד יחדיו? הגישור מאפשר לצדדים לבחון אפשרויות לשינוי תפקידים, להעברת משרד ולשיבוץ מחדש כאופציה למניעת פיטורין במידה ויש רצון הדדי, הן מהעובד והן מהמעביד, למצוא את הדרך שכן להמשיך לעבוד ביחד.
- גישור בעבודה בלי צעקות רק פתרונות
איך מתנהל גישור בעבודה
גישור בעבודה מתחיל כשאחד הצדדים (העובד או המעביד) מזמין בעזרת המגשר את הצד השני לגישור או כאשר שני הצדדים פונים יחדיו למגשר (זו הדרך העדיפה) וקובעים עימו הליך גישור בעבודה. במקרים רבים הגישור מתחיל בשיחת השימוע שנעשית לעובד לפני פיטורין. במקרים אלו בהן העובד בוחר לבוא לשימוע עם מגשר, הוא יכול להפוך את השיחה המבשרת על סיום העבודה, להזדמנות להתחלה חדשה ומוצלחת.
בתחילת הגישור בעבודה, מתחיל שיח בין העובד למעביד בהקשר להתנהלות שהייתה עד כה ושבגללה הם הגיעו לגישור. כל צד מציג את זווית הראייה האישית שלו לסכסוך ומנסה לגרום לצד השני לראות את הסיטואציה מזווית הראייה שלו. במהלך החלק הזה שואף המגשר לייצר בחדר הגישור, אווירה של רצון טוב ונכונות לפתור את הסיטואציה בטוב. ישנה חשיבות גדולה לכך שהצדדים ימשיכו לדבר ויציפו את כל הנושאים והקשיים שעלו במהלך העבודה המשותפת שלהם ביחד.
לאחר שמסתיים החלק המציף של הגישור, מתחיל שיח שיכול להתקיים בשיחות משותפות לשני הצדדים או בשיחות נפרדות של כל צד עם המגשר. בשיחות אלו פועל המגשר למצוא יחד עם כל אחד מהצדדים את האינטרסים החשובים לו באמת. פרנסה, יציבות, כבוד, מוניטין טוב ובטחון תעסוקתי הם דוגמאות טובות לאינטרסים חיוניים הן לעובד והן למעביד. כאשר כל אחד מהצדדים יודע מהו האינטרס או האינטרסים שהוא שואף להשיג, ניתן להתקדם לשלב הבא- שלב הפתרונות.
בשלב הפתרונות עושים הצדדים מאמץ וחושבים על סוגי פתרונות אפשריים. רבים חושבים שהסכסוכים בעבודה על פיצויים וכסף. זוהי שגיאה גדולה. לעיתים קרובות החשיבות של מכתב המלצה או של מעביד שיגיד אלייך דברים טובים, היא גדולה לאין שעור מכל סכום כסף שתקבל. יתר על כן אם העובד מצליח לרתום את המעביד למצוא לו עבודה חדשה בתחום ההתמחות שלו, הרי שהוא הרוויח אף יותר. כאשר הצדדים מגיעים להבנה שביחד הם יכולים לייצר הרבה יותר פתרונות, מתחיל שיח בו מעלים הצדדים את כל הפתרונות האפשריים לדעתם. תפקידו של המגשר בשלב זה הוא לגרום להם להציע עוד ועוד הצעות ולנפות את ההצעות שאינן אופרטיביות.
לאחר שמעלים הצדדים הרבה פתרונות הם תמיד ימצאו בסופו של דבר את הפתרון שיתאים להם הכי טוב. לאחר שהפתרון הזה מוגדר ומועלה על הכתב על ידי המגשר, הצדדים חותמים על ההסכם ויכולים להמשיך הלאה בחייהם, בכפוף להסכמות עליהן הגיעו בהסכמה.
- גישור בעבודה בלי האשמות רק פתרונות
יתרונות הגישור בעבודה
מהירות – הליך גישור בעבודה נמשך בממוצע 7 שעות שמתפרשות על פני כמה ימים בהתאם לרצונם של הצדדים. זהו נתון מדהים בעיקר ביחס לעובדה שאנשים שפונים לבית המשפט לעבודה, נאלצים להיסחב שנים ארוכות בבית המשפט, עד שמגיע פסק דין שכבר אינו עוזר להם באמת (לאדם שאין עבודה הפיצוי הכספי החד פעמי הוא לא הפתרון הטוב ביותר).
עלויות – עלות שעת גישור נעה בין 300 ל- 600 ₪ לשעה. כאשר מגלמים את עלות הגשת כתב תביעה, תשלום אגרות בית משפט, שכר טרחה לעורכי דין וזמן שיתבזבז בהליכים בבתי המשפט, אין ספק שהגישור זול במאות אחוזים.
בירוקרטיה – בגישור אין בירוקרטיה. פשוט מגיעים לחדר הגישור, מדברים ומגיעים לפתרון.
העתיד – צדדים שפותרים סכסוכי עבודה בגישור נהנים מכך שמנעו פגיעה בעסק וירידה במורל של העובדים שנשארו בחברה (המעסיק) ומכך שהם יכולים למצוא עבודה חדשה בלי שיש מישהו שרוצה לפגוע בהם בעתיד (העובד).