מה זה גישור בהתחדשות עירונית- תמ"א 38 ופינוי בינוי
גישור בהתחדשות עירונית – תמ"א 38 ופינוי בינוי, מאפשר לדיירים בבניין משותף או באזור מגורים המיועד לפינוי בינוי, לייצר הבנות והסכמות ביניהם למען הוצאת הפרויקט לדרך. בישראל מרבית הפרוייקטים בתחום ההתחדשות העירונית, אינם יוצאים לפועל בסופו של דבר בגלל התנגדויות של דיירים בבניין. מעניין לראות שאם שואלים את כל הדיירים בנפרד אם הם רוצים שיפוץ ושדרוג של הדירה שלהם ושל החזות החיצונית של הבניין, הם תמיד יאמרו כן. מדהים אם כן לבדוק את הסיבות לכך שלמרות ההסכמה הכל כך רחבה, בדבר הרצון לשדרג ולשפץ, הדיירים לא מגיעים להסכמה כיצד להגיע לפתרון וכיצד להוציא את הפרויקט לדרך.
הליך גישור בהתחדשות עירונית נועד על מנת ולעזור לדיירים לייצר הסכם שיאפשר לכל הרצונות והאינטרסים שלהם מול הקבלן והיזם, להתקיים בצורה מקסימאלית. הניסיון וההיגיון מוכיחים שכאשר הדיירים יודעים מה הם רוצים ומגיעים ליזם ולקבלן כשהם כבר מגובשים, הרבה יותר קל להם לנהל את המו"מ ולקבל את המקסימום עבורם, בפרק זמן קצר ביותר.
- גישור בהתחדשות עירונית
למי מיועד גישור בהתחדשות עירונית- תמ"א 38 ופינוי בינוי
גישור בהתחדשות עירונית מיועד לשני סוגי אנשים: הדיירים או הקבלן והיזם. לדיירים יש אינטרס לפנות מוקדם ככל האפשר למגשר בהתחדשות עירונית, על מנת ולהגיע מוכנים למו"מ מול היזם והקבלן. ליזם ולקבלן יש אינטרס לפנות למגשר בהתחדשות עירונית, על מנת ולמונע ולפתור סכסוכים בין הדיירים שמונעים התקדמות בפרויקט.
תפקידו של המגשר בגישור בהתחדשות עירונית- תמ"א 38 ופינוי בינוי
תפקידו של המגשר בהתחדשות עירונית, הוא לבנות את ההסכמות בין הדיירים ולאחר מכן לבין הקבלן. התוצאה הסופית של עבודתו של המגשר, היא מסמך המכיל את כל האינטרסים של הדיירים ומתווה מסלול לפתרון אפשרי שיגרום לכל הדיירים להיות מרוצים.
איך מתנהל גישור בהתחדשות עירונית- תמ"א 38 ופינוי בינוי
הליך גישור בהתחדשות עירונית שונה מהליך גישור רגיל מאחר והוא לא מתקיים בחדר גישור וכמעט ואין בו שיחות משותפות. המגשר בהליך הגישור בהתחדשות עירונית עובר בין הדיירים בצורה של שיחות פרטיות המתקיימות בדרך כלל בבית שלהם. במהלך השיחות הללו עוזר המגשר לדיירים להגדיר את האינטרסים החשובים להם באמת ולהביא אותם לכדי פתרונות טכניים. לכל דרישה וגם המפתיעה והשונה ביותר, יכול להתקיים פתרון טכני. הקושי בדרך כלל הוא בלנסח את הצורך. כאשר מגדירים את הצורך, ניתן למצוא לו פתרון טכני תוך שיקול של כדאיות כלכלית לצדדים.
לאחר שהמגשר מבהיר יחד עם כל דייר ודייר, את האינטרסים החשובים לו באמת ועוזר לו להגדיר מהם באמת חשוב ומה פחות, הוא מכין טבלת אינטרסים של כל אחד מהצדדים ומזהה את המקומות בהם יש הסכמות ואת הנקודות עליהן יש מחלוקות.
לאחר שמזהים את ההסכמות ואת המחלוקות, ניתן לזקק את המחלוקות ולחשוב על פתרונות שיאפשרו לכל הדיירים להיות מרוצים. לצורך כך יכול המגשר להיפגש שוב עם הדיירים ואף להתייעץ עם בעלי מקצוע רלוונטיים שיעזרו לפתוח את הראש לרעיונות ופתרונות חדשים. כל התהליך נעשה בתאום ובשקיפות מול כלל הדיירים. ישנה חשיבות גדולה לשקיפות מאחר ובלעדיה לא ניתן לייצר פתרון שיהיה באמת מוסכם ואמין על כלל הדיירים.
בסופו של התהליך מחזיקים הדיירים בידיהם תוכנית עבודה שמגדירה את הדרישות המהותיות שלהם ומאפשרת להם להגיע להסכמה על זהות הקבלן והיזם ואף לחסוך סכומי כסף ניכרים מאחר וכעת השליטה נמצאת בידיהם.
- גישור בהתחדשות עירונית- הדיירים מזיזים עניינים
יתרונות הגישור בהתחדשות עירונית- תמ"א 38 ופינוי בינוי
מהירות – הליך גישור בהתחדשות עירונית נמשך כמה שבועות. הדבר תלוי בכמות הדיירים בבניין ובדרישות הספציפיות של כל דייר ודייר.
עלויות- בדרך כלל המגשר בהתחדשות עירונית עובד על בסיס תשלום חד פעמי של 5000 ₪ בממוצע עבור יצירת מסמך ההסכמות הראשון. במידה ויש רצון וצורך, יכול המגשר להמשיך ללוות את הפרויקט גם בהמשך. במקרה של ליווי בהמשך נהוג לתת למגשר אחוז מסוים מהעסקה. גובה האחוז פתוח למו"מ.
בירוקרטיה – אין בירוקרטיה ואין סחבת וטופסולוגיה. בעזרת כלי העבודה הגישוריים, מביא המגשר את הצדדים להבנות שיהיו המיטביות לכולם.
העתיד – לאחר שהדיירים מסכימים על מה שהם רוצים, הם יכולים לבוא לקבלן ולסגור את העסקה הטובה ביותר עבורם. מאחר וכולם כבר מסכימים, הפרויקט יצא לדרך במהירות ויסתיים בזמן קצר יחסית.