מה זה גישור פנים ארגוני
גישור פנים ארגוני מיועד לחברות המעסיקות מספר רב של עובדים ואשר סובלות מרמה גבוהה של סכסוכים בעסק. מחקר בינלאומי נרחב שנעשה בקרב 5000 עובדים בארגונים גדולים, גילה נתונים מדהימים. מסתבר שכל עובד, עסוק בממוצע כ-3 שעות בשבוע בסכסוכים במקום העבודה שלו. הכוונה בסכסוכים אלו היא למחלקות וריבים בין העובדים ובין העובדים להנהלה, בכל הקשור למערכות היחסים ביניהם. חישוב קצר מראה שמדובר על כמעט חודש עבודה בכל שנה שהארגון מבזבז על סכסוכים. גישור פנים ארגוני נותן את הפתרון לסכסוכים האלה.
- גישור פנים ארגוני מהיר ויעיל
למי מיועד גישור פנים ארגוני
גישור פנים ארגוני, מיועד למנהלים שרוצים להתעסק יותר בניהול ופחות "בטיפול" ביחסים האישיים של העובדים שלהם. מנהלים רבים מוצאים את עצמם עסוקים חלק ניכר מהיום בהתמודדות עם משברים עם עובדים מתוסכלים ומנהלים שמנהלים בדרך שאינה מתיישבת בצורה טובה עם אופיים של העובדים עצמם.
תפקידו של המגשר בגישור פנים ארגוני
המגשר הפנים ארגוני הוא הדמות המקצועית האובייקטיבית היחידה שיכולה להביא לפתרון מוסכם בין צדדים למחלוקת ללא חשש ממשוא פנים ונקיטת עמדה. המטרה של המגשר היא לפתור את הסכסוך בצורה שתהיה הטובה והאפקטיבית ביותר עבור שני הצדדים. מסיבות אלו מאפשר המגשר לעובדים בגישור הפנים ארגוני, לפתור את אי ההסכמות שלהם בסודיות ובחשאיות שלא היו מתאפשרות אילולא היו מגיעים למגשר אובייקטיבי.
איך מתנהל גישור פנים ארגוני
גישור פנים ארגוני מתחיל כאשר המנהל בחברה או אחד העובדים, מבינים שסכסוך שמתקיים בין העובדים בעסק פוגע בעובדים עצמם ובהתנהלות העסק כולו. לאחר הפנייה למגשר, נקבעת ישיבת גישור בחדר גישור. מומלץ ביותר שישיבת הגישור לא תתקיים במשרדי החברה אלא במשרדו של המגשר. הסיבה לכך היא שכדאי לנטרל את החששות של העובדים מניהול הסכסוך בקרבה גדולה לחבריהם לעבודה. וגם מאחר והעובדים יהיו יותר משוחררים ורגועים מחוץ לאזור בו מתקיים הסכסוך במציאות חייהם.
לאחר שנקבעת הישיבה, מגיעים הצדדים לחדר גישור ומתחילים לנהל דיון על הסכסוך ביניהם בעזרתו של המגשר. המגשר משמש בשלב זה כ"מורה דרך" לתקשורת בין הצדדים. מטרתו של המגשר בשלב זה היא לגרום לכל הצדדים להוציא את כל מה שקורה במחשבתם בנוגע לסכסוך, על מנת ולייצר תמונת מצב שתהיה ברורה לגמרי לכל המעורבים. מטרה שנייה של השלב היא לייצר אמון בין הצדדים על מנת ויוכלו להמשיך יחד לשלב ההסכמות.
לאחר שמועלים על השולחן על ההיבטים של הסכסוך מזווית הראייה של הצדדים, מתחיל שיח אינטרסים בין הצדדים. כל צד מנסה להבין ולהגדיר, מהם האינטרסים החשובים לו באמת כלפיי עצמו וכלפיי צדדיים אחרים לסכסוך. ישנה חשיבות גדולה לשלב זה מאחר ורק לאחריו יהיה ניתן לוודא שהפתרונות שיועלו יהיה אכן הפתרונות הנכונים וייתנו מענה לאינטרסים שעלו.
לאחר שברור לצדדים מהם האינטרסים החשובים להם, מתחיל שיח על פתרונות אפשריים. כל צד עושה כמיטב יכולתו להעלות פתרונות אפשריים לסכסוך. כל הצעה לפתרון יכולה לעלות והצדדים ידונו בה. המטרה היא למצוא פתרון שיאפשר לכל הצדדים להיות מרוצים ולהביא לפתרון בהסכמה של הצדדים כולם.
לאחר שמגיעים להסכמה על פתרון ומתווה פתרון אפשריים, מעלים הצדדים את הפתרון על הכתב (אם רוצים) ומאשרים אותו. וכך הגיע הסכסוך לפתרון והצדדים יכולים להמשיך הלאה בעבודתם ללא המשא הכבר של הסכסוך עם העובד האחר בחברה.
- גישור פנים ארגוני מונע כאבי ראש
יתרונות הגישור הפנים ארגוני
מהירות – הליך גישור בינלאומי נמשך בממוצע שעתיים עד שלוש שעות. פרק זמן קצר זה מאפשר ליבון מוחלט של הבעיות בין העובדים ובניית הסכמות בדבר נהלי עבודה מקובלים לעתיד.
עלויות – ניתן לשלם למגשר בגישור הפנים ארגוני על בסיס שעתי או על בסיס ריטיינר חודשי. אין ספק בכך שעלות הגישור זולה במאות ואלפי אחוזים מכל אופציה אחרת מאחר וכאשר הסכסוכים בין העובדים לא נפתרים, הם נוטים לגרום לחברה לנזקים ישירים ומשניים. עלויות אלו אין כוללות גם תשלום לייעוץ משפטי במקרים בהם הסכסוך הגיע לבתי המשפט, ולא נפתר על ידי גישור פנים ארגוני מראש.
בירוקרטיה – בגישור אין בירוקרטיה. העיקר בגישור הוא לדבר ולהגיע לפתרון פרקטי ורלוונטי למציאות בה נמצאים העובדים בחברה. בסופו של הגישור, יכולים הצדדים להעלות את ההסכמות שלהם על הכתב ולחתום עליהן אך אין בכך חובה. השאלה בדבר קיומו של הסכם כתוב תלויה ברצונם של העובדים עצמם.
העתיד – כאשר מסתיים סכסוך בינלאומי בגישור, מרוויחים הצדדים גם את הפתרון הנקודתי, וגם את הידיעה שאם יהיה בעיות נוספות בעתיד, כבר יש להם את הכלים לפתור אותן בעצמם. על כן ככל הנראה לא יזקקו הצדדים שסיימו בהצלחה את הגישור, לשירותיהם של יועצי סכסוכים נוספים בעתיד.