מה זה גישור בין שכנים
גישור בין שכנים הוא הליך לפתרון סכסוכים בין אנשים המתגוררים זה לצד זה, אשר נקלעו למחלוקת סביב מאורע שקרה וגרם לסכסוך ביניהם. בגישור עצמו יושבים הצדדים עם מגשר שמנהל דיון בין כל השכנים המעורבים, במטרה להגיע לפתרון לסיטואציה שהתרחשה ולהביאם לכדי הסכם שיסיים את הסכסוך והמחלוקות. סכסוכי שכני מתאפיינים בדרך כלל בהרבה כעס ואתסכול כלפי הצד השני. העובדה שחייבים להמשיך ולראות את הצד השני בכל יום, גורמת לסכסוך שמתחיל בקטן ולא מטופל כראוי, להביא להתפתחותו של סכסוך חמור וקשה בהרבה. הליך הגישור בין שכנים, מאפשר גם להיבטים הרגשיים של הסכסוך להיפטר ולכן הצדדים יכולים להמשיך בחייהם בשכנות גם לאחר הסכסוך.
תפקידו של המגשר בסכסוך בין שכנים הוא להביא את הצדדים בצורה אובייקטיבית ונטולת פניות, לכדי פתרון שיהיה הטוב ביותר עבור שני הצדדים. המגשר אינו שופט ואינו בורר. תפקידו הוא לגרום לצדדים לשתף פעולה יחדיו לקראת הסדר סופי.
- גישור בין שכנים
למי מיועד גישור בין שכנים
גישור בין שכנים מיועד לאנשים שנקלעו לסכסוך עם השכנים שלהם ולא רוצים להמשיך ולסבול ממנו לזמן רב. הליך הגישור הינו הליך קלאסי לשכנים שמתראים באופן שכיח ומעדיפים שלא להתאמץ יותר מדי באיך לא לראות את השכן שלהם. אנשים שמואסים בהתחבאות מהשכנים ימצאו גם כן שהגישור יעיל מאוד עבורם.
הליך הגישור מאפשר פתרון טכני למצבים מורכבים אך גם נותן מקום להיבטים הרגשיים (לפעמים התנצלות פותרת את מרבית הבעיה). מאחר ומדובר בנושאים שעלולים להגיע לדיונים בבית המשפט, ישנו יתרון גדול לגישור בין שכנים, בכך שהוא מונע הגעה לבתי המשפט ובכך חוסך לשני הצדדים הוצאות גדולות על שכר טרחה לעורכי דין ואת אגרות בית המשפט.
איך מתנהל גישור בין שכנים
מומלץ להגיע לגישור מיד לאחר שהוא פורץ. ככל שעובר יותר זמן מאז פרץ הסכסוך, יהיה יותר קשה להגיע לפתרון מאחר ובדרך כלל המקרה שגרם לסכסוך, נשכח וכעת יש לקלף "רעשים" רבים שהתווספו על העיקר.
כאשר מגיעים לחדר הגישור, מתחילים בחתימה על הסכם גישור המגדיר את מערכת היחסים בין הצדדים לבין המגשר. בהסכם הגישור שאורכו כעמוד אחד וניתן לקראו (ואף מומלץ) לפני ההגעה לגישור, כתובים בעצם כל הכללים של הגישור ומוגדרים כללי המשחק של הגישור.
- גישור בין שכנים עושה שקט
לאחר החתימה על הסכם הגישור, מתחילים הצדדים להציג את עמדותיהם. כל אחד מהצדדים מספר את זווית הראייה שלו למקרה שקרה ולגורמים לו. לאחר ששני הצדדים מספרים את זווית הראייה שלהם, מתחיל שיח על מה שקרה ועל המשמעות האישית של הסכסוך לכל אחד מהצדדים. בשלב זה יש נטייה מבורכת של הצדדים לספר דברים אישיים שקרו להם בעקבות הסכסוך. נטייה זו חיובית מאחר והיא יוצרת הזדהות אצל הצד השני (הדדי לשני הצדדים) ועל כן מורידה את כמות המתחים בחדר.
לאחר שמסתיים שלב ההצגה, מתחיל בעזרתו של המגשר שיח לחיפוש האינטרסים החשובים לכל צד. חלקו הזה של הגישור, מתנהל לפרקים כשיחה משותפת עם שני הצדדים ולפרקים כשיחה אישית של אחד הצדדים עם המגשר (בזמן שהצד השני מחכה בחדר ההמתנה). שיחה אישית ניתן לקיים בכל שלב של הגישור ובדרך כלל לאחר שמתקיימת שיחה אישית עם צד אחד, תתקיים שיחה אישית עם הצד השני. מטרתן של השיחות בשלב זה היא לחשוף את האינטרסים שבאמת חשובים לכל אחד מהצדדים. במהלך הגישור נזרקו לאוויר אמירות כמו "מגיע לי" ו- "הוא עשה לי נזק". אנשים נוטים להתלות באמירות הללו מבלי להבין שבסופו של דבר אין להן משמעות. תפקידו של המגשר, הוא לגרום לצדדים להבין כל אחד לעצמו ולאחר מכן כלפיי הצד השני, מה באמת יעשה אותו מאושר ויגרום לו לצאת מחוזק ומרוצה מהסכסוך. רק לאחר שמבינים את האינטרס האמתי, ניתן לעבור לשלב הבא- שלב הפתרון.
בשלב הפתרון מכנסים הצדדים את כל האינטרסים שלהם שעלו על השולחן, ומחפשים יחדיו פתרונות שיהיה אפשריים ויענו על הצרכים של כל אחד מה. כל פתרון שעולה על השולחן בשלב זה הוא פתרון טוב, מאחר והוא מעודד שיחה והעלאת רעיונות נוספים. היתרון של הגישור הוא בכך שאין מגבלה על סוגי פתרונות. כל פתרון יכול להצליח ולעבוד ולעולם עד שלא יוצע הפתרון, לא תדעו אם הצד השני מסכים או לא.
בסופו של דבר לאחר שמעלים הרבה אפשרויות לפתרון, מגיעים בסופו של דבר לפתרון אחד שיהיה מקובל על כל הצדדים. את הפתרון הזה מעלה המגשר על הכתב בצורה של הסכם בין הצדדים. לאחר שהצדדים מאשרים שהכתוב בהסכם זה באמת מה שהם רצו, הם חותמים על ההסכם והסכסוך הסתיים.
יתרונות הגישור בין שכנים
מהירות – הליך גישור בין שכנים נמשך בממוצע 3 שעות. זהו נתון מדהים בעיקר ביחס לעובדה שאנשים רבים נשארים בסכסוך עם השכנים שלהם לאורך שנים רבות.
עלויות – עלות שעת גישור נעה בין 300 ל- 600 ₪ לשעה. כאשר מגלמים את עלות הגשת כתב תביעה, תשלום אגרות בית משפט, שכר טרחה לעורכי דין וזמן שיתבזבז בהליכים בבתי המשפט, אין ספק שהגישור זול במאות אחוזים.
בירוקרטיה – בגישור אין בירוקרטיה. פשוט מגיעים לחדר הגישור, מדברים ומגיעים לפתרון.