מה זה גישור בסכסוכים בינלאומיים
גישור בינלאומי מאפשר לחברות, ארגונים ואנשים פרטיים להתמודד עם סכסוכים עם גורמים מעבר לים. בעולם הגלובלי של היום, אנו מקיימים אינטראקציה משמעותית בכל יום עם אנשים או חברות שנמצאות במדינות אחרות. גם אם הצלחנו להתגבר על החשש ממחסום השפה, עדיין מקננת התחושה שהאיש מצדו השני של המסך או הטלפון, אינו מי שהוא אומר שהוא, וייתכן ואנו מבזבזים את זמננו או נכנסים למלכודת. החשש מהצד השני, מוביל ליצירת מערכות יחסים מורכבות הבנויות לרוב על בסיס משפטי ופחות אנושי. כאשר נרקמת עסקה עם חברה זרה, ישנה השמת דגש על ההיבטים המשפטיים של ההסכם ופחות על ההיבטים התקשורתיים וההתנהלותיים שיהיה במהלך העסקה. תפקידו של המגשר הבינלאומי במקרים אלו, הוא לגשר בין פערי התרבות המובנים בין הצדדים, ולגרום להבנה אחד של השני כאילו הם נמצאים באותה מדינה וחולקים את אותם ערכים ותפישת עולם.
- גישור בינלאומי עסקי להשגת הפתרון המהיר והיעיל ביותר
למי מיועד גישור בינלאומי
גישור בינלאומי מיועד לכל מי שעושה עסקים בחו"ל או נמצא במערכות יחסים עם אנשים מתרבויות אחרות, ונקלע לסכסוך עם הצד השני. יתרונותיו הברורים של הגישור מאפשרים פתרון מהיר ויעיל של הסכסוך, ומונעים את התפרקותה של העסקה או מערכת היחסים. מכאן שכאשר מתגלה סכסוך עם גורמים בינלאומיים, אשר יש רצון או אינטרס להמשיך במערכת היחסים ביניהם גם בעתיד, טוב יעשו הצדדים אם יפנו למגשר בינלאומי.
תפקידו של המגשר בגישור בינלאומי
המגשר הוא דמות ניטרלית ואובייקטיבית בסכסוך. מטרתו לייצר תקשורת והבנה בין הצדדים ולהביא אותם להסכמה לפתרון בסכסוך שהתגלע ביניהם. המגשר אינו שופט ואינו בורר. הצעות לפתרון הן הצעות שמעלים הצדדים בליוויו של המגשר. הסיבה לכך שהיא שפתרון שהושג בהסכמה בין הצדדים והועלה על ידי הצדדים יחדיו, מביא ללא ספק לסיום הטוב ביותר של הסכסוך.
איך מתנהל גישור בינלאומי
מרביתו של הליך הגישור בינלאומי מתנהל בדיוק כמו בגישור רגיל. אם זאת ישנם מספר הבדלים משמעותיים ביניהם:
מיקום הגישור- ניתן לקיים את הגישור בחדר גישור סטנדרטי, אך במקרים רבים, מאחר והצדדים אינם נמצאים באותה מדינה, ניתן לקיים את הגישור באמצעים טכנולוגייים כגון שיחות וידאו אינטרנטיות (on line). כאשר מתקיימת שיחת וידאו, נמצאים הצדדים כל אחד במשרדו / ביתו ומקיים את הגישור בניהולו של המגשר שיושב לרוב באותו חדר גישור עם הצד השני. מאחר וייתכן והצד שאינו יושב יחד עם המגשר, יחוש בחוסר איזון בתהליך, יהיה ניתן לצרף אליו מגשר שיהיה נוכח בחדר הגישור איתו בארצו הוא. אפשרות זו סבירה ואפשרית כאשר יש תאום והבנה בין המגשרים.
התנהלות הגישור- בדרך כלל הליך גישור מורכב משיחות פרטיות ומשותפות של הצדדים, שמטרתן היא לגלות את האינטרסים של הצדדים ולמצוא פתרונות אפשריים לסכסוך ביניהם. בגישור בינלאומי, השיחות המשותפות והפרטיות מתקיימות בצורה יותר דינמית, אשר יכולה לכלול שיחות טלפון / וידאו בין המגשר למגושרים. מלבד ההיבט הטכני, ההתנהלות בגישור בינלאומי, זהה לגישור רגיל. כל צד משתף את הצד השני בתיאור הסיטואציה שהובילה לסכסוך, מזווית הראייה שלו. ובעזרתו של המגשר מגלה לעצמו ולאחר מכן לצד השני, מהו האינטרס המהותי האמיתי שלו ומהם ההישגים שהוא שואף להגיע אליהם מהגישור. לאחר שהאינטרסים ברורים וידועים, מתחיל שיח של פתרונות בין הצדדים.
הפתרון – במהלך השיח על הפתרונות, מעלים הצדדים כמה שיותר אפשרויות שנראות להם סבירות לפתרון. ככל שעולות יותר הצעות בשלב זה, כך יהיה קל יותר למצוא פתרון יצירתי שיתאים לכל הצדדים. תפקידו של המגשר בשלה זה, הוא לעזור לצדדים לסנן את ההצעות המועילות שיכולות לקדם פתרון מבין ההצעות שעושות רעשי רקע מיותרים.
ההסכם – לאחר שהצדדים מגיעים לפתרון המוסכם, הם מעלים אותו על הכתב בעזרתו של המגשר. לאחר שהצדדים חותמים על ההסכם הם יכולים להמשיך הלאה בידיעה מרגיעה שהסכסוך הסתיים בהסכמתם המלאה.
- גישור בינלאומי דרך חכמה להשיג פתרון
יתרונות הגישור בינלאומי
מהירות – הליך גישור בינלאומי נמשך שעות / ימים בהתאם לקצב ולצורכי הצדדים. בכל מקרה מדובר על אחוז מזערי מהזמן שהיה לוקח לפתור את הסכסוך באמצעים משפטיים בינלאומיים אחרים.
עלויות – עלות שעת הגישור או ההליך עצמו כלו זולה במאות אחוזים מהליך דומה שיתנהל בניהולם של עורכי דין למשפט בינלאומי. ייתכן ויהיה מקום לקבל את עצתו של עורך דין המומחה במשפט בינלאומי, אך במקרה שכזה, שכרו של העו"ד יהיה זול בהרבה מאשר אילו ניהל את התיק כולו.
בירוקרטיה – בגישור אין בירוקרטיה. העיקר בגישור הוא לדבר ולהגיע לפתרון. הצדדים יכולים להציג מסמכים וניירות אך בסופו של דבר לקולם ולמחשבתם, יש את המשקל המהותי ביותר בחדר הגישור.
העתיד – כאשר מסתיים סכסוך בינלאומי בגישור, מרוויחים הצדדים גם את הפתרון הנקודתי, וגם את הידיעה שאם יהיה בעיות נוספות בעתיד, כבר יש להם את הכלים לפתור אותן בעצמם. על כן ככל הנראה לא יזקקו הצדדים שסיימו בהצלחה את הגישור, לשירותיהם של יועצי סכסוכים נוספים בעתיד.