מה זה גישור בצרכנות
גישור בצרכנות הוא הליך לפתרון סכסוכים בין צדדים שיש ביניהם קשר של מוכר וקונה, אשר נקלעו למחלוקת בדבר העסקה שביצעו או רצו לבצע. בגישור בצרכנות, יושבים הצדדים עם מגשר שמנהל מאין מו"מ ביניהם במטרה להביא אותם לכדי פתרון שיהיה הטוב ביותר עבור שניהם. המגשר פועל באופן נייטראלי ואינו נוקט עמדה לטובת אף אחד מהצדדים.
למי מיועד גישור בצרכנות
גישור בצרכנות מיועד לאנשים שרוצים למצוא פתרון מהיר, יעיל ולא יקר לסכסוכים אליהם נקלעו. לעיתים קרובות כאשר מתגלה סכסוך הצדדים נוטים לוותר או לרוץ ולהגיש תביעה לבית המשפט. שתי האפשרויות הללו אינן הטובות ביותר. הוויתור מעצם היותו ויתור אומר שאחד הצדדים יישאר מתוסכל ופגוע (כלכלית ורגשית). ותביעה בבית המשפט תימשך שנים כך שגם אם בסוף יתקבל פסק דין לטובתכם, ככל הנראה הוא יינתן כשכבר מאוחר מדי והתוצאה שלו לא תעזור לכם כבר.
איך מתנהל גישור בצרכנות
תחילתו של הגישור בצרכנות בפנייה למגשר שיעשה את הגישור. לעתים יש קושי ראשוני להביא את הצד השני לגישור ועל כן מומלץ שתפנו למגשר שמתמחה גם בהבאת צדדים אחרים לגישור. כמובן שאם כבר הסכמתם עם הצד השני על הליכה לגישור, תוכלו לחסוך זמן ומאמץ ניכר. לאחר שמגיעים לחדר הגישור מתחיל שיח פתוח וחופשי בין הצדדים. כל צד מציג את המקרה שקרה מזווית הראייה שלו, ומסביר לצד השני למה פעל כפי שפעל. המטרה בשלב זה היא לזהות את נקודות הקרבה ואת נקודות האי הסכמה הקיימים בין הצדדים. זאת על מנת ולמקד את הדיון לנושאים הרלוונטיים.
לאחר שמסיימים הצדדים להציג את העמדות שלהם, מתחיל שיח שיכול להיעשות גם בשיחות פרטיות עם המגשר (שיחה פרטית נעשית בעוד הצד השני ממתין בחדר ההמתנה). מטרתו של השיח בחלק הזה היא לעמוד על האינטרסים החשובים ביותר לצדדים. לעיתים קרובות אנשים צועקים שהם רוצים פיצוי כספי בעוד שבסופו של דבר הם רוצים פתרון לאינטרס כלשהו. לדוגמא: סכסוך בין מוכר מזרונים ומיטות לבין הלקוח ששילם עבור מיטה ומזרון שהגיעו פגומים. הלקוח אמנם צועק שהוא רוצה פיצוי כספי על עוגמת הנפש כאשר בסופו של דבר מה שהוא באמת רוצה זה לישון טוב בלילה. לכן אם האינטרס של השינה הטובה יהיה ברור, יוכל המוכר לתת לאיש את המוצר שביקש בתוספת פיצוי סמלי למשל.
לאחר שהמגשר עוזר לצדדים להעלות לשולחן את האינטרסים החשובים להם באמת, מתחיל דיון בין הצדדים בניהולו של המגשר, על סוגי הפתרונות האפשריים לסכסוך. בשלב הזה חשוב להעלות את כל הרעיונות לפתרון שעולים. לעתים גם הרעיון שנראה הכי הזוי בהתחלה, יכול להפוך לרעיון אפשרי ורלוונטי.
לאחר שמגיעים לפתרון מוסכם שמתאים לשני הצדדים, מעלה המגשר את ההסכמות של הצדדים על הכתב. לאחר שהצדדים חותמים על הסכם הגישור, הם סיימו את הסכסוך ויכולים להמשיך בדרכם.
יתרונות הגישור בצרכנות
מהירות – הליך גישור בצרכנות נמשך בממוצע שעתיים עד שלוש שעות בלבד! זאת במקום חודשים ושנים בבתי המשפט.
עלויות – עלות שעת גישור נעה בין 300 ל- 600 ₪ לשעה. כאשר מגלמים את עלות הגשת כתב תביעה, תשלום אגרות בית משפט, שכר טרחה לעורכי דין וזמן שיתבזבז בהליכים בבתי המשפט, אין ספק שהגישור זול במאות אחוזים.
בירוקרטיה – אחת הסיבות שאנשים מוותרים על המגיע להם בסכסוכי צרכנות, היא שהם נלחצים מהעובדה שהם צריכים לכתוב מסמכים משפטיים. כתב תביעה וכתב הגנה, בקשות שונות, אסיפת מסמכים. כל אלו מייצרים המון לחץ וחשש אצל אנשים שאינם בקיאים בנוהלי בתי המשפט. בגישור אין בכלל טופסולוגיה ובירוקרטיה. את כל מה שאתם רוצים להגיד תוכלו להגיד בחדר הגישור. אין צורך לכתוב כלום ולא צריך להכין מסמכים מורכבים מראש.