עד היום ניתן היה לפתור סכסוכים באמצעות בית המשפט. הפתרון שנכפה ע"י השופט הותיר לרוב את אחד הצדדים, או את שניהם בלתי מרוצים, סיים את מערכת היחסים ביניהם והיה לא יעיל כלכלית. הוא כפה עליהם עקרונות משפטיים קשיחים, עלה כסף, נמשך זמן רב ולעיתים אף לא כובד ע"י הצד ה-"מפסיד". בנוסף, ההכרעה נשארה בידי הצד השלישי והופקעה מהצדדים עצמם. הגישור מציע דרך אחרת לפירוק יחסים (מכל סוג שהם). דרך נוספת, לפתרון סכסוכים ומחלוקות: באמצעות צד שלישי מקצועי ומיומן – המגשר – אשר מסייע לכל אחד מהצדדים להבין את מניעיו, רצונותיו וצרכיו בקונפליקט הנתון. גישור הוא הליך פתירת בעיות בשיתוף פעולה, הוא מכוון למטרה שהיא ההסכם. תכליתו הנה יצירת יכולת הדברות ותקשורת בין הצדדים אשר בסופו של דבר תוביל את הצדדים עצמם לפתרון הקונפליקט תוך שימור ואף שיפור מערכת היחסים הכוללת ביניהם. במסגרת ההליך פועלים שני הצדדים יחדיו על מנת למצוא פתרון משותף אשר ישרת את מטרות שניהם בצורה מיטבית. פתרון הנובע מצרכי שני הצדדים. נושאים שבהם ניתן לקיים גישור משפחתי: · הסכמי ממון · צוואות וירושות · עסקים משפחתיים · סכסוכים משפחתיים – רכושיים · יחסי הורים וילדים · יעוץ וגישור זוגי · הסדרי גירושין · מזונות · הסדרי אחזקת ילדים .גישור לגירושין: הגישור התחיל בסוף שנות ה- 70 כתגובה לאי שביעות רצון רחבה מהתהליך החוקי המסורתי, שכלל שני עו"ד ונועד לפתור סכסוכי גירושין. הוא נועד להפחית את מרירותם של הצדדים האחד כלפי השני ולהוביל להסדר שיבטיח את קרבתם ומגעם המתמשך של הילדים עם הוריהם. גישור מקיף לגירושין, עוזר לזוג לפתור בעיות פיננסיות (רכוש ומזונות) ומשמורת בצורה אינטגרלית. מס' המפגשים (האורכים כשעתיים), הוא כ– 5 בממוצע, תלוי במספרם ומורכבותם של הנושאים שיש לפתור, עצימות הקונפליקט בין בני הזוג, המוטיבציה שלהם, הרצון לעבוד על פתרון והניסיון המקצועי של המגשר. מחקרים הראו כי זוגות שעברו תהליך גישור מרוצים יותר מהתוצאות ומההשלכות של הגירושין בהשוואה לאילו שנעזרו במערכת המשפט. בגירושין או בכל פירוק שותפות עסקית, (שהרי גם נישואין הם מערכת כלכלית לכל דבר), אין חוכמות: ברגע שצד אחד רוצה לעזוב והשני לא, ברגע שצד אחד כבר התבשל בתוך העניין ואילו על השני כל הנושא נוחת כרעם ביום בהיר, קשה מאד למצוא שותפים או זוגות שבמצב כזה ירצו לשתף פעולה וללכת האחד לקראת השני. נדיר מאד שהחלטה על פירוק תבוא משני הצדדים. ובכל זאת, חייבים לעשות את כל המאמצים בכדי שהליך הפירוק יתרחש בדרך שתגרום נזקים מועטים ככל האפשר לצדדים ולסובבים אותם. הן נזקים כלכליים והן נזקים נפשיים (מתח, דיכאון, חרדה, כעס, תסכול) .
יתרונות גישור לגירושין:
- יצירת הפתרון הכלכלי היעיל ביותר מאחר וההסכם מבוסס על רצונות הצדדים, על התנאים הייחודיים לאותו מקרה נתון והצדדים הם שמחליטים על הפתרון, ניתן לסיים את הקונפליקט בדרך של הסכם ורווח משותף לשני הצדדים . המגשר עוזר להבין את נקודת הראייה של הצד השני, את המצוקה שלו ואת מה שהוא צריך בכדי לפתוח פרק חדש בחייו. המגשר עוזר לזוג להקים שני תאים כלכליים עצמאיים שיחזיקו מעמד לאורך זמן. האינטרס של כולם הוא להגיע להסכם איתו יהיו שלמים, יקיימו אותו והוא לא יגרום לתלונות, מרירות ותסכול לאורך שנים.
- מהירות: ניתן לסיים את הסכסוך במהירות – מספר שבועות לכל היותר, במקום להתנהל במערכת המשפטית למשך שנים.
- עלות נמוכה: שכר טרחתו של מגשר מקצועי, נמוך לאין ערוך משכר טרחתם של בעלי מקצוע אחרים בתחום זה של פתרון סכסוכים. גם מהירות ההליכים תורמת משמעותית להוזלת העלויות. זוגות רבים מפרקים את התא המשפחתי בגלל הקשיים הכלכליים ההורסים את הזוגיות (חוסר היכולת להחזיק בתים גדולים, פיטורים). ומכיון שאנו מדברים על זוגות צעירים, שכירים ברובם שאין להם מספיק משאבים בכדי לשכור את שרותיו של עו"ד, הרי שחשוב שיידעו כי בגישור העלויות נעות סביב ה – 5,000 ש"ח במקום פי 10(!) עם עו"ד.
- סודיות מלאה: הליך הגישור חסוי לחלוטין כך שניתן לשמור על דיסקרטיות ולהמנע מתקדימים ומפרסומים. גם המפגשים הנפרדים עם כל צד בסכסוך, חסויים עבור הצד השני.
- יציבות גבוהה: מחקרים הראו כי הסכמים הנערכים במסגרת הליך גישור מכובדים ב-אחוז ניכר יותר מאשר הסכמים הנכפים ע"י ביהמ"ש. מעורבות הצדדים הן בתהליך והן בגיבוש ההסכם היא שיוצרת תחושת מחויבות המביאה ליציבות בקיום ההסכם.
- שליטה בתוצאות: מאחר וההליך וולונטרי לחלוטין וניתן להפסיקו בכל עת שהצדדים ירצו בכך, הצדדים שותפים מלאים בכל אחד משלביו, הם אלו השולטים בתוצאות ואחראים להן. לא המגשר, לא עוה"ד ולא החוק! הזוג יכול להחליט מה כרצונו. החוק הוא רק ברקע, במקרה והגישור נכשל והאופציה המשפטית מתחדשת.
לכן, בגישור לא "נאלצים" להסכים אלא מחליטים בהסכמת שני הצדדים מתוך התחשבות ביכולות של כל אחד. מחשבים את הוצאות הילדים, האישה והבעל לאחר הגירושין. מחברים את הכנסות בני הזוג לסל אחד ורואים מה כל אחד יכול לעשות למען השני. בניגוד להליך משפטי שבו יש רצון ל "להשיג כמה שיותר", כאן ההרגשה היא של שיתוף פעולה והתחשבות. אמנם קורה לעיתים בקרב זוגות שהגיעו עם רצון לשיתוף פעולה ולסיום הקשר בצורה הכי פחות הרסנית להם ולילדים, שהמשקעים והמטענים עולים, ומתעורר רצון ל"חשבונאות". כאן בא לידי ביטוי עיקר תפקידו של המגשר – להזכיר לצדדים את מטרת ההליך (הסכם המקובל על שני הצדדים, מושג בהסכמתם המלאה ומאפשר להם להמשיך את חייהם ולהקים תא עצמאי משלהם) ולהחזיר אותם לדרך הנכונה של רצון ונכונות לבוא האחד לקראת השני.
- שימור מערכת היחסים האישית בין הצדדים: הליך הגישור, מהווה את החלופה היחידה לסיום הקונפליקט תוך שימור מערכת היחסים בין הצדדים ויש בו גמישות שאין בהליכים אחרים: במקרה והבעל מובטל או עם משכורת נמוכה, מחליטים על מזונות מדורגים בהתאם למצב הכספי, לעיתים יש השתתפות הצד שנשאר בדירה בשכ"ד של הצד שעוזב, במקרים שבהם האישה לא היתה מעורבת כלל בניהול החלק הפיננסי של הבית ולא יודעת מה לעשות, מחליטים על קצבת הסתגלות: סכום כסף זמני הניתן לה עד שהיא מסתגלת למצב החדש.
יש אלף ואחד פתרונות יצירתיים וכולם באים מהזוג עצמו, לא מהמגשר! |