היתרונות של גישור לפני פנייה להליכים משפטיים/ יניב שוורצמן
בעלי עסקים רבים נתקלים מדי יום בסכסוכים בעסק. נסו לחשוב כמה זמן אתם כבעלי העסק עסוקים מדי יום בטיפול בצרות של אחרים ובכיבוי שריפות. ממחקרים שנעשו בנושא, עולה שבעלי עסקים מבזבזים יותר מ-60% מזמנם בממוצע על ניהול סכסוכים בעסק. כמובן שהזמן הזה בו הם לא פועלים לפיתוח העסק, גורם בסופו של דבר לפגיעה ברווחיות ובעסק עצמו.
לא משנה כמה העובדים יהיו ברורים ולא משנה שהכול יהיה כתוב, תמיד יהיו אי הבנות מול הלקוחות ומול צוות העובדים שלכם. גם בדרג ההנהלה, לא משנה כמה אתם שותפים טובים, עדיין יהיו לכם מחלוקות מול שאר השותפים. ההבנה שתמיד יהיו סכסוכים בעסק, מחייבת את בעלי העסקים שרוצים לפתור את הסכסוכים הללו בקלות ומבלי להזיק לעצמם ולעסק יותר מדי, ליישם כלי עבודה מעולם הגישור בתוך העסק.
היום הליך הגישור נתפס בציבור הרחב כהליך מועדף דווקא בסכסוכים משפחתיים (בעיקר גירושין וירושה). למרות התפישה הרווחת, הליך הגישור דווקא נבנה בבסיסו על מנת ולעזור לבעלי עסקים לפתור את הסכסוכים שלהם בצורה מהירה, זולה ויעילה. בהליך הגישור נעשה שימוש במגשר שהוא צד שלישי ניטראלי ואובייקטיבי, שעוזר לצדדים להגיע לפתרון בהסכמה לסכסוך. הליך הגישור בעסקים נהנה מאחוזי הצלחה מרשימים ביותר של מעל ל-90% במקרים בהם טרם עירבו הצדדים עורכי דין. מבחינת זמנים, הליך גישור בצרכנות למשל נמשך בממוצע שעתיים בלבד!
בעלי עסקים קטנים יכולים להשתמש בהליכי גישור ובמגשרים בשלושה תחומים עיקריים: ראשית בסכסוכים מול לקוחות לא מרוצים- במקום לנסות לשכנע את הלקוח שהוא טועה ולספוג ממנו השמצות ואבדן הכנסות, ניתן להזמין את הלקוח מיד לחדר גישור. בחדר הגישור יעזור המגשר ללקוח להבין מהו האינטרס האמיתי שלו ויגרום לו לחפש את הפתרון הטוב ביותר מולכם. ברוב המקרים הפתרון יאפשר לכם לקיים את העסקה מול הלקוח ולמנוע פגיעה בשמכם הטוב ובהכנסות. תחום נוסף בו מוביל הליך הגישור הוא בפתרון סכסוכים פנים ארגוניים. כאשר יש מחלוקת בין שני עובדים, ניתן לקרוא למגשר על מנת ויעזור לעובדים לייצר מערכת יחסית חיובית שתאפשר לכל אחד מהם לבצע את עבודתו מבלי לפגוע ולדרוך על העובד האחר. התחום השלישי בו ניתן להיעזר בגישור בעסק הוא תחום הסכסוכים בין השותפים בעסק. מרבית בעלי העסקים שהקימו את העסק עם שותף, לא הכינו מסמך שותפות בתחילת הדרך או שלחלופין הכינו הסכם בעזרת עורכי דין, שבו עסקו בעיקר במה שיקרה כשהעסק יתפרק ולא באיך לוודא שהעסק ישגשג. מגשר מנוסה ודע כיצד לגבש הסכמות בין השותפים, אשר יובילו לניהול טוב יותר של העסק ולמניעת חיכוכים ואי הסכמות עתידיות.
יניב שוורצמן הינו יו"ר לשכת המגשרים בישראל והעומד בראש הבית לגישור ויישוב סכסוכים המתמחה בגישור עסקי ופנים ארגוני.