נתונים רשמיים שמפורסמים כאן לראשונה, חושפים את ערוותה של מערכת המשפט ומגלים שרק 34% מהתיקים שמגיעים לבתי המשפט מסתיימים בפסק דין שכתב השופט לאחר שעיין בעדויות ובחומרים שהגישו הצדדים. מהנתונים מסתבר שבפועל 37% מהתיקים מסתיימים בפסק דין שניתן באולם. המשמעות של פסק דין שניתן באולם בית המשפט, היא שהשופט הפעיל לחץ על הצדדים שיתפשרו ויגיעו להסכמה ביניהם על מנת ויחסכו לו את הצורך להתעמק ולהכריע ביניהם.
"אני כבר רגיל שאני מכין את התיק במשך חודשים ארוכים ולאחר שאני מגיע לשופט, הוא אומר לי שאוותר ואתפשר כי יהיה קשה להוכיח את טענותיי. אישית אני לא מבין כיצד שופט שפוגש בצדדים לראשונה ובקושי ראה את חומר הראיות, יכול מראש להחליט שיהיה קשה להוכיח טענות" אומר לנו עורך דין ותיק שמבקר רבות בבתי המשפט. ואכן כל מי שביקר בשנים האחרונות בבתי המשפט מכיר את הנוהל של השופטים לנסות וזרז את הצדדים שיסכימו ביניהם ויפתרו את השופט מהצורך להחליט.
תארו לכם חברה עסקית שרק 34% מהלקוחות שלה יוצאים מרוצים מהשרות שלה. האם חברה שכזו הייתה שורדת? כנראה שלא.
תקציב בתי המשפט עומד על כ 1.3 מיליארד ש"ח בשנה. רבע מהסכום העצום הזה מושג על ידי תשלום אגרות הציבור בסך 380 מיליון ש"ח. עיון מעמיק בנתונים גורם לתהות האם לבתי המשפט יש באמת אינטרס לפתור את הסכסוכים של הציבור בצורה מיטבית, או שמא עיקר העיסוק הוא בקבלת התשלום על האגרות ולאחר מכן ניסיונות כוחניים להביא לסיום התיק בכל דרך?
איך מסתיימים שאר התיקים?
על פי הנתונים שארית התיקים נגמרים או בבקשות הצדדים למחוק את התביעה (20%). משמעותה של מחיקת התביעה היא שהצדדים הגיעו להסכמה ביניהם מחוץ לכותלי בית המשפט. כלומר ש-20% מהתביעות שהוגשו שהם בעצם מאות אלפי ישראלים בכל שנה, הלכו לעורכי דין, שילמו שכר טרחה בגובה עשרות אלפי ש"ח. לאחר מכן חיכו חודשים רבים לדיון ולבסוף מחקו את התביעה. רק הנתון הזה אמור לגרום לכל מי שפועל במערכת המשפט ולציבור הרחב לנוע בחוסר נוחות. האם הייתם אתם הולכים לקבל שרות ממקום שאתם יודעים שחמישית מלקוחותיו מתייאשים עוד לפני שקיבלו את השרות? כנראה שלא.
יתרת התיקים על פי הנתונים נסגרו בפשרה או בגישור. העובדה שעשרות אלפי תיקים נסגרו בפשרה או בגישור, יחד עם הנתונים המדהימים על חוסר היכולת של בתי המשפט לפתור סכסוכים בצורה מיטבית גם בהליך השיפוטי המלא, צריכה ללמדנו שעדיף ללכת לגישור לפני שמתחילים בהליכים משפטיים ואף לפני הפנייה הראשונית לעורכי הדין.
הכתבה מאת פורטל הגישור הישראלי סולחה >>> לכתבות נוספות לחצו כאן