לפני מס' ימים, הגיע אלי זוג שהחליט להתגרש. לזוג חמישה ילדים קטינים. כמו כל גישור, גם זה התחיל בהתלהמות, בחילופי דברים טעונים, בטונים גבוהים ובספקות גדולים לגבי הליך הגישור. משפטים כגון "אין עם מי לדבר", "אין לי פרטנר", "זה כמו לדבר עם הקיר", "הוא לא מקשיב", "היא אגואיסטית" ושאר קומפלימנטים, הינם משפטים שכיחים ביותר בפגישת הגישור הראשונה.
פעם אמר לי מגושר, שהיה שמח לו היה ניתן להתחיל את הליך הגישור מהפגישה השנייה. אז זהו, שממש לא!! בפגישה הראשונה בה נאמרים הדברים הטעונים ביותר, יוצאות האמוציות ושני הצדדים אף מתפרצים זה על זה, ישנה חשיבות לא מבוטלת.
ראשית, נוצרת תקשורת! כל תקשורת, גם הטעונה ביותר, עדיפה על פני שתיקות והתעלמות!!! אך יותר מזה, זה השלב בו חושפים הצדדים את עמדותיהם והמגשר, כאלכימאי לסכסוכים עוזר להם להפוך עמדות לאינטרסים.
אתן דוגמא:
האב: "את אף פעם לא סומכת עלי" (עמדה)
המגשר: "אני מבין שאתה מרגיש שאורית (שם בדוי) לא סומכת עליך" (שיקוף)
האב: "נכון"
המגשר: "מה הסיבה שזה מפריע לך"?
האב: "כי זה מוציא אותי חלש מול הילדים" (נחשף האינטרס)
כעת, כשנחשף האינטרס, יש עם מה לעבוד. נכון, בחדר הגישור זה לוקח יותר זמן אך מגשר טוב בהחלט יביא את השיח לכדי שיח אינטרסים.
הדבר נכון, אגב, לגבי כל סוגי הסכסוכים; סכסוכים עסקיים, סכסוכים משפחתיים, סכסוכי צרכנות וכו'. מעטים המקרים, אם בכלל, בהם מגיעים המסוכסכים שלובי זרוע ומחויכים. שהרי בכל זאת רגשות עזים מעורבים בתהליך, רגשות כמו: אכזבה, עלבון, עצב, כעס ועד רבים וטובים.
לאחרונה שמעתי על זוג שהתגרש, וכעבור כמה שנים החליט לחזור לחיות יחד. ובכל זאת האישה לא הסכימה לבטל את תיק המזונות בהוצאה לפועל. "לא מוכנה לסגור את התיק בהוצל"פ" זוהי עמדה. חשוב למצוא את האינטרס העומד מאחוריה. הסתבר שהייתה קיימת בעיית אמון בין השניים ושלמרות רצונה של האישה לחזור ולחיות יחד, חסר היה לה הביטחון והוודאות בקיומה הכלכלי. בחדר הגישור ניתן היה למצוא את הפתרון שמצד אחד יחזיר לה את האמון בגרושה ויחד עם זעת ינסוך בה תחושת בטחון, ויוריד מהגבר את לחץ ההוצאה לפועל. פתרון כזה לדוגמא הוא שהזוג יחתום על הסכם בו האישה מקפיאה את התיק בהוצל"פ, ולא תדרוש מזונות, כל עוד הם חיים ביחד.
אסכם בציטוט של אחת המגושרות שלי שאמרה לי השבוע "אני לא אוהבת להתגרש". אז נכון, כיף גדול זה לא, אך אפשר בהחלט למנוע מהמצב להגיע לכדי סיוט.
רוני שלום, מגשרת מטעם הבית לגישור ויישוב סכסוכים
הכתבה מאת פורטל הגישור הישראלי סולחה >>> לכתבות נוספות לחצו כאן