אין מצב גרוע יותר מזה של חוסר ודאות, עמימות ובלבול כשהמעורבים הם ילדים. על אחת כמה וכמה בזמן גירושי הוריהם. החששות והפחדים מהלא מודע, חוסר הביטחון האישי הם קצה קרחון של מצבם הנפשי של הילדים. הילדים מרגישים שהם בתוך מערבולת קשה, תובענית שמושכת אותם למצולות בלי יכולת להשתחרר מלפיתתה. הסביבה השקטה והאמינה שהשרתה עליהם רוגע ושלווה הולכת ומתפוגגת כשאין בידם יכולת לשנות את הסיטואציה החדשה אליה הם נקלעו. הבועה החמה שהכילה: ביטחון כלכלי, חוזק משפחתי, אהבה, חמימות, אוזן קשבת ורוגע נפשי מתפוצצת בפניהם והם מוצאים את עצמם בתוך כאוס שמשאיר אותם המומים וכואבים. שלא לומר גם שמבחינה חברתית הם מרגישים שונים משאר חבריהם והביטחון העצמי שלהם יורד פלאים.
גילם הרך לא הבשיל מספיק על מנת להכין אותם לסחף מעין זה. למרות שבשלבים הראשונים הם מנסים להדחיק את כל ההתרחשויות שקורות סביבם, חייהם עוברים טלטלה חזקה מאוד. הם משתנים בין לילה כשאין ביכולתם לתת לעצמם מענה בנידון.
למרות כול המריבות שבניהם, הן על הדירה והן על משמורת הילדים, ההורים חייבים לקחת בחשבון שהם פוגעים גם בילדיהם. לכן חובה עליהם להתייחס אליהם באופן שונה לחלוטין, אפילו טוב יותר מזה שהיה לפני הגירושין. מירב מאמציהם צריך להיות מושקע במזעור הנזקים העלולים לפגוע בהם.
אי לכך, עליהם להבין ולהפנים מספר דברים חשובים והכרחיים: מאחר וילדיהם חיו בעולם של אהבה וחיבה עם כול המשתמע מכך, ההורים צריכים להבין את נפשם, להיכנס לנבכי נשמתם ולהסביר להם בצורה הכי ברורה את כל הקורה סביבם. עליהם להימנע משקרים ומחצאי אמתויות, להיות כנים איתם וזאת על מנת ולהחזיר ולו במעט מהאמון שלהם בהוריהם שגם כך נפגע קשות. רגשי אשמה ממלאים את ליבות הילדים שמא פגעו באחד ההורים והם חיים חיי אומללות. הוריהם צריכים לתת את הדעת בצורה משמעותית ביותר כי גם כך אישיות הילדים נפגעה קשות.
על ידי מתן כלים מתאימים להורים בדרך הטיפול בילדיהם, ניתן לצמצם במידה ניכרת את הנזק שנגרם לילדים. השיטות והדרכים לטיפול בנושא כאוב של ילדים בגירושין אינן חסרות. למשל דרך הסברה לילדים שאין להם כל קשר לסכסוך בין המבוגרים, האדרת הילדים והעצמתם עם הסבר שהם, הילדים -הדבר המשמעותי והחשוב ביותר בחייהם של ההורים. השיחות האישיות יחד עם הסבר אמיתי וכן עם הילדים, הן בנפרד והן יחדיו יסייעו להרגעת נפשם הצעירה של הילדים. בנוסף, עידוד ותמיכה הם שני מרכיבים חשובים עבור הילדים שברגעים קשים אלו זקוקים להם יותר מכל. לבסוף, בהקשבה תמידית והבנת צרכיהם, הם יגרמו לילדיהם להפנים ולקבל את המצב החדש וכי תמיד הוריהם יימצאו בסביבתם כדי לעזור ולתמוך בהם.
ג'וני אבו ערב, מגשר מטעם הבית לגישור ויישוב סכסוכים
הכתבה מטעם פורטל הגישור הישראלי סולחה>>> לכתבות נוספות לחצו כאן