טוב שיש תקופת חגים והמון ישראל נוסע לחו"ל. כך זכייניות הטלוויזיה חוסכות ומשדרות לנו שידורים חוזרים. שידור חוזר אחד ומצוין באופן חריג ששודר בשבוע שעבר, הוא הסרט "היא תצא בלי כלום" שביימה טלי בן עובדיה. בסרט מתוארים חייהם של רבבות הישראלים המתגרשים ושל עורכי הדין המייצגים אותם.
הסרט נפתח באמירה זחוחה של עו"ד שמעון פרץ שאומר: "שואלים אותי למה אני שמח בקיץ ואני תמיד עונה כי אולמות האירועים מלאים ואני יודע שעוד מעט הם יגיעו אלי". אכן לעו"ד המלומד יש סיבה טובה לשמוח. בכל שנה נפתחים בישראל 13,000 תיקי גירושין בבתי המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. מכאן שכשעורך הדין גובה עשרות אלפי שקלים על תיק ממוצע, שביעות הרצון שלו מובנת.
עוד התראיינה עורכת דין צעירה יחסית אבל עם ניסיון רב בפירוק משפחות. אותה עורכת דין מדופלמת ,לא היססה לומר בביטחון שייצוג של צד בהליך גירושין זה כמו להיות ב"זירת אגרוף וכדי לנצח חייבים לתת נוקאאוט כמה שיותר חזק וכמה שיותר מהר". היא אף מודה בסרט כי "עו"ד בהליך גירושין נדרש להפוך נמלה לפיל כי המטרה מקדשת את האמצעים וכל הדרכים כשרות גם אם זה אומר להרחיק גבר מביתו בצו הרחקה ללא שעשה דבר וזאת ע"י מניפולציה משפטית".
כנראה שככה עובדים מקצוענים, כמו ארגון או פירמה שרוצה למקסם את הרווחים כך גם העו"ד רוצה להרוויח כמה שיותר ורווח מקסימלי שווה מלחמה מקסימלית. אבל במציאות במלחמה אין מנצחים יש רק מפסידים, הרי גם לצד השני יש פרקליט מקצוען שרוצה להשיג את "הטוב ביותר" עבור הלקוח שלו ולא פחות.
ומה יש להפסיד? המון !
מפסידים שנים מורטות עצבים בבילוי באולמות בתי המשפט, מפסידים את הילדים בכך שפוגעים בהם עמוקות וצולקים את נשמתם. כל חיינו דאגנו להם וזעקנו אם מישהו זר היה פוגע בשערה משערות מראשם ועכשיו אנחנו מרחיקים אותם מאתנו פיזית ומנטלית. ועדיין לא דיברנו על הפסד של עשרות אלפי שקלים (ובמקרים מסוימים גם מאות אלפים) לכיסו של העו"ד. בקיצור אנחנו משלמים הון כדי להפסיד המון.
בסרט גם רואים מספר אנשים שעברו הליכי גירושין במסדרונות בתי המשפט. בין היתר נאמר ע"י מרואיין שבדיעבד עשה טעות שפנה לעו"ד, המשקעים שנותרו לו ולמשפחתו כבדים מאוד.
אך הדברים המעניינים יותר נאמרו ע"י אישה שהתגרשה מבעלה. כשהחליטו להיפרד, הם היו לדבריה חברים טובים וסיכמו לסיים את החיים המשותפים ביחסים של כבוד הדדי כי תמיד שררו ביניהם כבוד והערכה. היא מספרת שאחרי שמכר המליץ להם להתייעץ עם עו"ד בשאלה כיצד להיפרד בצורה נכונה, הכול השתנה. כבר כשחזרו כל אחד מהפגישה אצל העו"ד הרגישה שהדברים לא כשהיו . הם כבר לא דיברו באותה השפה והרגישה שקולו של העו"ד מדבר מגרונו של בעלה. הם הפכו לאויבים לכל דבר והליך הגירושין הפך למלחמה מכוערת שמנהלים אותה שני פרקליטים משני הצדדים. לדבריה עד היום, כשלוש שנים אחרי הגירושין, הפצעים מאותו הליך לא הגלידו.
תעשו נכון פנו למגשר
עבורי כמגשר שמכיר את האנשים שמאחורי הסטטיסטיקה, הסרט החשוב הזה הוא לא הפתעה אבל לכל מי שעשוי או עלול להצטרף למעגל המבקשים להתגרש אני מבקש לומר, לא משנה כמה פגועים אתם. לא משנה כמה הסכסוך שלכם קשה וכמה אתם חושבים שאין ברירה אלא לפנות לעו"ד. כל עוד אתם לא מוותרים על השליטה, היא נשארת בידיכם. אין שום חובה לפנות לעורכי דין בגירושין.
עצרו רגע וחישבו מה יהיה הכי נכון עבורכם ועבור ילדיכם. לכו להליך גישור שנמשך מספר פגישות, שם לא תצטרכו לוותר על שום דבר מהותי ותוך זמן קצר תגיעו להסכם ששניכם תהיו מסופקים ממנו. כך תחסכו לעצמכם שנים של דיונים בבתי משפט, תמנעו נזק קשה לילדים ולא תגרמו לחשבון הבנק במקרה הטוב להיות קטן בעשרות אלפי שקלים.
אלון משה, מגשר מטעם הבית לגישור ויישוב סכסוכים
הכתבה מטעם פורטל הגישור הישראלי סולחה >>> לכתבות נוספות לחצו כאן