אחד המושגים המרכזיים שכל סטודנט לכלכלה לומד בתחילת דרכו בקורס יסודות הכלכלה הוא "העלות האלטרנטיבית". מושג חשוב זה מבטא את מחירו של מוצר מסוים על ידי בדיקת המחיר של האלטרנטיבות שנזנחו לטובת ייצורו. למשל העלות האלטרנטיבית לבילוי בן שעה עם ילדתי הקטנה היא שעת עבודה אחת.
גם אם באופן לא מודע, אנו בודקים מהי העלות האלטרנטיבית כמעט בכל צעד שאנחנו עושים: בעת קניות בסופר, מול פקיד הבנק בעת לקיחת הלוואה, מול מסך המחשב בעת בחירת חופשה ואפילו בלבטים הפנימיים לגבי כדאיות הישארות שעה נוספת במשרד.
הבעיה היא שאנחנו עושים זאת רק ברוב המקרים, אך לא בכולם. כאשר אנחנו מסתכסכים או נכנסים לקונפליקט מול צד שני כלשהו אנחנו לא תמיד בודקים מהי העלות האלטרנטיבית של המשך הסכסוך ואת ההשלכות שיגרמו במקרה של הקצנה.
מיותר לציין שמדובר בעלות גבוהה מאוד הן בהיבט הכמותי שלה (כסף לדוגמא) והן בהיבט האיכותי (רגשות ויחסים).
בעת קונפליקט אנו נותנים לרגשות שלנו להשתלט עלינו וזאת על חשבון כושר השיפוט. כתוצאה מכך מתערערת היכולת לחשיבה רציונלית ואנו נשאבים למעגל קסמים של מאבקים, רוע וחילופי האשמות הדדיים. ברוב המקרים אין לצידנו את המבוגר האחראי שיוכל למשוט אותנו מאותה מערבולת רגשות כך שהדרך לסחרור קצרה מתמיד.
בתחום הגירושין כאשר בני זוג מחליטים על פירוק החבילה הם נוטים מהר מאוד להכניס למערכה את הכלים הכבדים בדמות עורכי דין וכתבי תביעה. מרגע זה ואילך, למביט מהצד יראה שכל צד יעשה הכל על מנת למוטט את הצד השני ובכל מחיר. העלות הניצבת לנגד עיני הצדדים, היא בדרך כלל העלויות שמעל פני השטח בלבד. עלויות אלו כוללות את שכר הטרחה לעורך הדין, גובה המזונות הרצוי וכן את אופן חלוקת הרכוש. ברם עם "שוך הקרבות", נותרים הצדדים עם ההריסותשנותרו וכשאבק הקרב מתפוגג הם מופתעים לגלות רובד נוסף של עלויות שלא היו מודעים לקיומן לפני כן ונאלצים בלית ברירה לשאת בעול מעתה ואילך. לעיתים העלויות הללו גבוהות יותר מהעלויות הגלויות שכן מדובר לרוב בעלויות שהן רגשיות בעיקרן. עלויות אלו כוללות את כלל הנזקים שנגרמו לסביבת בני הזוג (הילדים, ההורים, המכרים משותפים ואף מקום העבודה). לצערנו השפעתן הכואבת ניכרת גם בטווח הארוך.
לא צריך להכביר במילים על שלל המחקרים המראים את ההשפעה השלילית של גירושין מכוערים על הילדים ועל ההשפעות החיוביות של אותם גירושין על חשבונות הבנק של פסיכולוגים ועורכי הדין בשביל להבין שהעלות האלטרנטיבית משפיעה משמעותית על עתיד הצדדים ועל איכות חייו. אך באותה נשימה כדאי להבין גם שעלות זו מיותרת לחלוטין וניתן לבטלה בקלות יחסית- באמצעות הליך גישור.
הליך גישור טומן בחובו יתרונות רבים עבור אותם בני זוג החפצים לסיים את הסכסוך בכבוד ובעיקר לצאת בלי פגע. במהלך הגישור כל צד מציף את האינטרסים שלו, מקשיב לצד השני ופורק את אשר על ליבו. ברוב המקרים מתגלה תמונה מפתיעה בה צפים האינטרסים המשותפים של בני הזוג. יתרון זה יוצר כר עבודה נוח להעלאת פתרונות משותפים ויצירתיים שיהוו בסיס להסכם עתידי מאוזן, הוגן, ישים ונטול עלויות אלטרנטיביות גבוהות.
לבני הזוג בגישור ישוקפו מס' תרחישים שעשויים ועלולים להפוך למציאות היומיומית שלהם. כאשר הם מודעים לעלות האלטרנטיבית, קל להם לקחת החלטות מושכלות לטובת כלל הגורמים במערכת היחסים ולבחור בתרחיש הזול ביותר עבורם.
זכרו לא חייבים להפרד כידידים, אבל רצוי ואפשרי להפרד כבני אדם
חמי (נחמיה) מגן הינו כלכלן ומגשר מטעם הבית לגישור וליישוב סכסוכים-יניב שוורצמן
מאת פורטל הגישור הישראלי סולחה. לכתבות נוספות >