סימן מסחר – משפט שלמה של עולם העסקים – איך שומרים על השם שלך
היום אנחנו דנים בסוגיה של סימן מסחר רשום: מה קורה כששני עסקים פועלים תחת אותו שם? האם מותר לי להשתמש בשם זהה לשם של מתחרה או עסק אחר שכבר קיים? איך מתמודדים עם העתקה של שמות עסקיים?
כדי לדון בנושא הזה ביקשנו מהמומחים שלנו, עורך הדין יצחק מצליח, מומחה בלשון הרע, זכויות יוצרים וסימני מסחר, ואייל טל, מנטור לתקשורת המתמחה בפתרון סכסוכים ומשברים, את התייחסותם.
קודם כל צריך להבין כי סימן מסחר הוא שם מסוים שנרשם כחוק, וברגע שהוא נרשם כסימן מסחר אף אחד אחר לא יכול להשתמש בו. החברות הגדולות רושמות את שמן כסימן מסחר, כמובן, כמו קוקה קולה, נייקי וכו', אבל כאשר מדובר בעסקים קטנים, הם בדרך כלל לא רושמים סימן מסחר ולעיתים מגלים בהמשך כי יש עסק נוסף עם אותו שם. לפעמים מדובר בצירוף מקרים ואולי שני העסקים בכלל לא באותו התחום, ולפעמים מדובר במעשה מכוון, כדי לרכב על ההצלחה של אחר ולנצל את המוניטין שלו.
ההמלצה הגורפת למי שפותח עסק חדש היא לבדוק האם השם שאתה רוצה לתת לעסק פנוי ואין עליו סימן מסחר, ומהם הנכסים הדיגיטליים שאתה יכול לקנות תחת השם הזה – אתר, דומיין, עמוד פייסבוק וכו', בלי להפריע לעסק עם שם זהה. אם בבדיקה הזאת מתגלה כי יש עסק קיים עם שם זהה, ואולי אפילו רשום עליו סימן מסחר, אי אפשר להשתמש בשם הזה. במידה ומשתמשים בשם שיש עליו סימן מסחר זה פתח לתביעה ומדובר בפיצויים של הרבה מאוד כסף.
אם גם לעסק שלך וגם לעסק השני עדיין אין סימן מסחר, יכול להיות שכדאי לך לרשום סימן מסחר על השם שלך, ובמידה וזה מצליח אתה יכול להגיש תביעה נגד העסק השני. במקרה כזה היתרון לצידך והעסק השני לא יוכל להשתמש בשם הזה, גם אם הוא קיים יותר שנים מהעסק שלך. אמנם, במידה והעסק השני ותיק יותר הוא יוכל לטעון בבית המשפט כי הוא קיים כבר עשרות שנים והשקיע הרבה בשיווק ומיתוג, אבל זה קשה מאוד להוכחה, ובסופו של דבר מי שיפסוק בכך הוא בית המשפט.
אם העסק השני בכלל בתחום אחר, ואולי גם אם הוא באותו תחום, כדאי לשקול אפשרות של עבודה בשיתוף פעולה כזה או אחר, על חלוקת איזורי עבודה או כל צורה אחרת של הסכם שמקובל על שני הצדדים. להתחיל במלחמה זה עם זה ולערב את בית המשפט יוביל להפסדים עבור שני הצדדים.
וישנה זווית ראייה נוספת אפשרית: אם הגעת למקום מקצועי בו מחקים אותך ומשתמשים בשם שלך ובמוניטין שלך, אתה יכול להיות שבע רצון שאתה מוצלח ומוכר. אפשר להשתמש בחיקוי הזה לדרבון קדימה – להיות טוב יותר, חדשני יותר, ייחודי יותר, ולהדגיש את הבידול שלי מהמתחרים, אלה שנושאים את השם שלי ואלה שלא.
אם מדובר בפגיעה במוניטין, כלומר עסק אחר שמשתמש בשם שלי ונותן שירות לא טוב, אני כבר נכנס למצב משברי בו אין לי ברירה אלא להילחם במי שמוציא לי שם רע. במקרה כזה כמובן שכדאי לרשום סימן מסחרי על שם העסק במידה ועדיין אין כזה, ולפעול ברמה המשפטית כדי להפסיק את השימוש בשם העסק שלי ואת הפגיעה במוניטין שלי.
כאמור, רוב העסקים הקטנים אינם רושמים את שם העסק כסימן מסחר עד שהם לא רואים בעיה או שהם נכנסים למצב משברי, ואז ההוצאות גדולות ולפעמים קשה לתקן את הנזק שכבר נעשה. כדאי לזכור שאם נבצע את הבדיקות שהזכרנו בהתחלה, ונרשום סימן מסחרי על שם העסק, לא נגיע למצב המשברי מלכתחילה.