הסכם גירושין משול ליצירת אומנות הנוצרת שלב אחר שלב במשיכת מכחול עדינה ויסודית.
הסכם גירושין מהווה סיכום תקופה אך גם פותח פרק חדש בחיים.
מטרת ההסכם היא להקיף נושאים רבים ככל שניתן עבור המשפחה החדשה לאחר הפרידה. נכון, לא ניתן לצפות את כל התרחישים האפשריים, אבל גם אם לא נכללו פרטים בהסכם מפורט, רוח ההסכמות שורה על ההסכם וניתן יהיה להסיק מה כוונת הצדדים היתה בעת מחלוקת עתידית.
אישור הסכם גירושין
הסכם גירושין הינו מסמך משפטי אשר מסכם את הסכמות הצדדים כאשר אלו מבקשים להיפרד. במדינת ישראל קיימת חובה לאשר את הסכם הגירושין בבית המשפט לענייני משפחה ובבית הדין הרבני (לזוגות נשואים כדמ"וי). הסכם הגירושין יקבל תוקף של פסק דין ועל כן ניתן לאכפו בערכאות המשפטיות.
הנושאים הכלולים בהסכם גירושין
הסכם גירושין מקיף את הסכמות הצדדים בכל הנושאים הרלוונטיים עבור המשפחה ולא רק. חשוב מאוד להקפיד להתייחס גם לנושאים שאינם על סדר היום, כדי לייתר את השאלה בעתיד מה יחס בני הזוג לסוגיה זו או אחרת. כמובן שאין צורך לכלול הכל, אך קיימים נושאים שנסקור אותם בהמשך, אשר חובה לציינם בהסכם.
באופן כללי הנושאים בהסכם הגירושין הם, מזונות הילדים, חלוקת זמני השהות של ההורים עם הילדים, חלוקת הוצאות ילדים וכן חלוקת הרכוש של בני הזוג ביניהם.
משמורת הילדים ואחריות הורית
בפרק זה ההורים תפרטו את חלוקת זמני השהות שלכם עם ילדיכם. חשוב מאוד לתת את הדעת במהלך תהליך הגירושין על פרק זה ולהתאימו ככל שניתן לסדר היום שלכם, ההורים וגם של הילדים. יחד עם זאת מומלץ מאוד לחלק את האחריות ההורית על שני ההורים בחלקים שווים על מנת שהילדים יזכו להיות עם שני ההורים בזמנים שווים. מחקרים רבים מראים כי גידול הילדים על ידי שני הורים גרושין מקנים לילדים בריאות נפשית וחזרה מהירה לשגרת הלימודים והחיים החברתיים.
בפרק זה חשוב לציין את שעות האחריות ההורית, כדי לא להשאיר ספקות כלשהם לאחר הגירושין. חשוב מאוד לציין מה הדין במקרה ואחד מכם חולה וכנ"ל לגבי מחלתו של ילד זה או אחר. חשוב בפרק זה לערוך מיפוי מפורט של
חיי היום יום שלכם ושל והילדים מתוך מטרה לדון בפתרונות למצבים שעלולים להתרחש בעתיד.
חגים וחופשות – התברכנו במספר רב של חגים וחופשות. מומלץ לערוך טבלה מסודרת של כל חג ולהחליט על מי תהיה האחריות ובאיזה חג בשנה הראשונה יהיו הילדים, ובשנה לאחריה במהופך. בחופשות יש לערוך מיפוי של סוגי
החופשות השונים ולהתייחס לכל אחד מהם בנפרד.
ההמלצה שלי הינה לגלות גמישות ככל שניתן באותם מקומות שהשגרה מופרת בשל אירועים חריגים או בלתי צפויים.
מזונות ילדים ומדור
מזונות הילדים הבסיסים כוללים מזון ביגוד ומדור אליהם מתווספים הוצאות נוספות ומשתנות.
לפני מספר שנים נקבעה הלכה חדשה אשר יצרה הסדר שוויוני לפיו לא עוד נטל תשלום מזונות הילדים באופן מוחלט ואבסולוטי על האב לבדו, אלא יש להתחשב במספר פרמטרים וביניהם גיל הילדים, הכנסות ההורים וזמני השהות. ניתן לקרוא עוד על מזונות ילדים במאמר זה.
נהוג לחלק את דמי מזונות הילדים לשתי תקופות – עד גיל 18 ועד גיל 21 ו/או סיום השירות הצבאי/שירות לאומי.
מזונות הילדים הינם עבור הילדים וכלכלתם. לילדים קיימת הזכות לתבוע את ההורה שעליו חלה החובה לתשלום מזונות, אילולא שולמו.
הוצאות משתנות
הוצאות משתנות הן הוצאות שאינן קבועות חודש בחודשו ומשתנות כל העת. עוד בטרם תחליטו כיצד תחלקו ביניכם את ההוצאות הללו יש לקבוע אם הן נחוצות והאם שניכם מסכימים לקיומם ברמה העקרונית. לאחר ההסכמה נהוג לייצר חלוקת נטל הוצאות אלו בין הצדדים בחלקים התואמים את הכנסתכם החודשית.
הוצאות משתנות עבור הילדים כוללות תשלום חוגים, קייטנות, הוצאות בית ספר, מתנות, נסיעות במסגרות חינוכיות לחו"ל, תנועות נוער וכד'.
הוצאות נוספות שמומלץ לתת עליהן את הדעת במהלך תהליך הגירושין
הוצאות בגין מותרות, הוצאות רפואיות רגילות וחריגות.
חינוך
חינוכם של הילדים וכל הקשור לגידולם ייקבע בהתאם להיותם של שני ההורים האפוטרופסים של ילדיהם מתוך הסכמה הדדית, וההחלטות בעניינם של הקטינים, לרבות החלטות בתחום הבריאות והחינוך תהיינה משותפות לצדדים, כאשר רק טובתם של הקטינים תעמוד לנגד עיניהם.
מעבר מגורים
נושא זה עולה רבות במהלך תהליכי גירושין. האם אני יכולה לעבור להתגורר בעיר אחרת כאשר המשמורת היא משותפת? האם אני יכול לעבור להתגורר 30 ק"מ ממקום המגורים המשותף האחרון שלנו?
ככלל לא ניתן להגביל חירותו של אדם ומגוריו, יחד עם זאת בני זוג בהסכמה קובעים רדיוס מעבר מגורים בעתיד תוך שינוי הסדרי החלוקה ההורית, אם יידרשו בעתיד. במידה ולא קיימת הסכמה, הצדדים משאירים את האופציה לדון
בסוגיה בהמשך, אם ולכשתתתעורר וקובעים לעצמם את מנגנון הדיונים.
חלוקת רכוש
ככלל רכוש שהיה שייך לכל אחד מבני הזוג לפני הנישואין אינו בר חלוקה. כל הרכוש שנצבר יחד במהלך החיים המשותפים של זוגות נשואים יחולק ביניהם בחלקים שווים.
יש לקחת בחשבון דיון חלוק על דירת מגורים, מטלטלין, זכויות פנסיוניות, קרנות וביטוחי מנהלים, אופציות, מוניטין, פערי השתכרות וכיוצ"ב. יש לדון גם על חובות בני הזוג כמשכנתא והלוואות.
לסיכום, הסכם גירושין אינו נקודת הסיום של הגירושין, הסכם גירושין הוא הביטוי לתהליך לקראת החיים שאחרי. מומלץ מאוד לנסח את ההסכם לאחר פגישות משותפות עם עורכי דין או באמצעות מגשרי גירושין המתמחים בדיני משפחה כדי שהם יציפו בפניכם את כל התרחישים האפשריים ויחד תוכלו למצוא עבורכם את הפתרונות הנכונים אשר יחזיקו זמן רב. זכרו, הסכם גירושין טוב הוא הסכם שתכניסו אותו למגירה ותדעו להתנהל ביניכם ביום יום בלעדיו, זאת תעשו אם תשכילו לנהל את הליך הגירושין בשיח נכון והקשבה.
רוצים להתייעץ עם המגשרת עוה"ד דגנית אלישיב? כנסו לאתר שלה כאן או התקשרו ל-050-7583555