גישור גירושין
רבות דובר על גישור גירושין, אבל האם התהליך באמת מתאים לכל אחד?
מה היתרונות של ההליך, והאם יש בו גם חסרונות?
האם הליך הגישור שמציעה המדינה מתנהל כמו הליך גישור פרטי?
איך מתגרשים?
כאשר בני זוג מחליטים להיפרד עומדות בפניהם שתי אלטרנטיבות לנהל את התהליך, הליך משפטי וגישור גירושין. להליך גישור נכון מתלווים גם אנשי מקצוע נוספים הנותנים מענה לכלכלת המשפחה ולהדרכה הורית נכונה. תוצאות הליך משפטי עלולות להעמיק את הכאוס המשפחתי, להסלים את הסכסוך ולפלג את המשפחה שגם ככה קרועה וכואבת. הליך גישור גירושין, נותן תקווה ודרכו קיים סיכוי לאיחוי השברים ומזעור נזקי הגירושין.
גישור גירושין הינו הליך בו בני זוג, אשר קיבלו החלטה להיפרד, יושבים יחד בחדר עם גורם נייטרלי, מגשר, אשר נמצא שם עבור שניהם. מטרת הגישור היא לעזור לצדדים להגיע להסכמות אשר תוצאותיהן הוגנות לשניהם והחשוב מכל הוא היכולת להסתכל על החיים שאחרי.
כדי שבני זוג יוכלו לשבת יחד בחדר צריכים להתקיים מספר תנאים בסיסים לקיומו כתום לב הצדדים וכן השהיית הליכים משפטיים, אם נפתחו בטרם ישבו לשולחן הגישור.
בסיום הליך גישור או הליך משפטי נכתב הסכם גירושין, ההסכם מוגש לבית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, ולאחר אישורו הוא מקבל תוקף של פסק דין.
האם הליך הגישור מתאים לכם? קראו והחליטו בעצמכם.
יתרונות הליך גישור גירושין
- בניגוד להליך משפטי, בו כל צד מיוצג על ידי עורך דין, בהליך גישור אין חובת ייצוג. המגשר הוא נייטרלי ועבור שני הצדדים. לכל אורך התהליך, האינטרסים של הצדדים מונחים על השולחן ותוצאת הגישור תשקף את רצונם.
- חסכון בהוצאות – הגישור, כפי שנאמר לעיל, מתנהל על ידי מגשר אחד או שניים. שכרם מתחלק בין הצדדים
בחלקים שווים. שכר מגשר משתנה ממגשר למגשר, אך בהשוואה להליך המשפטי, הליך הגישור פחות יקר משמעותית מההליך המשפטי. - שליטה מלאה בתהליך – בשיחות הגישור לכל צד יש את הקול שלו ולכל החלטה יש את ההסכמה של שני
הצדדים. אין החלטות שנכפות על הצדדים על ידי צד אחר. - הסכמות שמחזיקות לאורך זמן – העובדה ששני הצדדים בשליטה מלאה על התהליך יוצרת הסכם שמחזיק
לאורך שנים. רבים מהזוגות המתגרשים אשר עוברים תהליך גישור לא פותחים את ההסכם אפילו פעם אחת לאחר אישורו. רוח הגישור שורה עליהם גם לאחר התהליך. - הילדים, הילדים, הילדים – אחד החששות של הורים מתגרשים הוא מה יהיה עם הילדים. בחרתם בגישור, הסיכוי שהילדים לא יזוקו הוא גדול. התהליך יהיה קצר וממוקד, יהיו בו הסכמות שילוו את הצדדים זמן רב. הילדים יוכלו לחזור לשגרת חייהם החברתיים והלימודיים במהירות.
- פרק ב' – רוב הזוגות המתגרשים רוצים להתחיל גם פרק ב'. לו יגררו את החיכוכים והמריבות אחרי הפרידה קרוב לוודאי שיביאו אותם לזוגיות חדשה. מי ירצה לנהל זוגיות אם אדם מסוכסך ומלא רעשים סביבו, ומי יכול לנהל זוגיות חדשה כאשר הוא עסוק בסכסוך עם אשתו לשעבר. תחשבו על זה.
- קצב ההתקדמות של הליך גישור גירושין תלוי בבני הזוג ואינו תלוי בבית המשפט. הליך גישור ימשך לכל
היותר חודשיים והליכים משפטיים יכולים להימשך שנים. - בדגש הוא על החיים שאחרי – מטרת הגישור אינה רק כתיבת הסכם, אלא בניית התנהלות החיים שאחרי.
בהליך גישור נכון, הצדדים מקבלים כלים להתנהלות עתידית נכונה בבית ועם הילדים.
חסרונות הליך הגישור
- הכרעה – הקושי לקבל החלטות בתקופות קשות ובכלל בחיים מובילים זוגות להישען על עורכי דינם כדי שאלו יקבלו החלטות עבורם. היתרון בכך הוא להתגבר על הקושי, אך יש לזכור שההחלטות הללו לא בטוח נכונות עבורך ועבור ילדיך. מגשר שהינו עו"ד יביא בפני הצדדים את בוחן המציאות המשפטית, אך הוא לא יקבל החלטה עבור הצדדים. כן יכולה להיות מונחת על השולחן הצעת מגשר, אך היא אינה הכרעת בית משפט.
- גישור אינו מתאים לכל אחד. בני זוג שקיים ביניהם פער כוחות גדול מביאים את יחסי הכוחות הללו לגירושין. יש צורך במגשר חזק שיכול להוביל את התהליך עבור שני הצדדים ולנטרל את הבדלי הכוחות הללו. כמו כן כאשר קיימת אלימות כלפי צד אחד או חוסר תום לב והסתרת מידע, נדירים המקרים שניתן בהם להוביל גישור נכון עם תוצאות נכונות לשני הצדדים.
- לעיתים גישורים לא מצליחים. ברגע שחשפת נתונים ועובדות בהליך הגישור בפני הצד השני, הם כבר לא
יהוו אסטרטגיה שלך בהליך מקביל, למרות שחל עליהם חסיון. הידיעה שהצד השני יודע ומכיר את עמדותיך מותיר אותך חשוף. - חוסר בשלות לקיום תהליך – השיח וההקשבה מתמעטים בזמן גירושין. על מנת שיהיה אפשר לקיים גישור
על הצדדים להגיע במטרה שהם מעוניינים להקשיב לצד השני ולהביע את עמדתם כך שיקשיבו לה. לא כולם מסוגלים לעשות זאת.
האם הליך הגישור בבתי המשפט זהה להליך גישור פרטי?
בטרם מוגשת תביעה לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה, יש להגיש בקשה לישוב סכסוך. לאחר הגשת הבקשה בני הזוג מוזמנים ליחידת הסיוע לקבלת מידע והערכת מצב המשפחתי. לעיתים לפגישות הגישור ביחידת הסיוע מגיעים הצדדים כאשר הם כבר מיוצגים, ולכן התהליך לעיתים יוצא שוב משליטתם של בני הזוג מנוהל על ידי עורכי הדין. הגישור הפרטי, נותן לכם את המענה הנכון תוך שמירה על עקרונות הגישור וראית פני עתיד.
האם אני מתאים לגישור? כמעט כל בני הזוג המתגרשים מתאימים לגישור, ההחלטה נתונה בידיהם. בחרו גישור, כי האופציה השניה, תהיה פתוחה לכם אם לא תצליחו.
רוצים להתייעץ עם המגשרת עוה"ד דגנית אלישיב? התקשרו ל-050-7583555 או היכנסו לאתר שלה כאן