גישור במקום בית משפט האומנם? לפני כשבועיים יו"ר לשכת עורכי הדין, עוה"ד אבי חימי ויו"ר ועדת יישוב הסכסוכים הארצית (גישורים ובוררויות) של לשכת עורכי הדין יצאו בכתבה משותפת בעיתון גלובס ובקריאה משותפת להעדיף לפנות להליכי גישור, בוררות וכל הליך ליישוב סכסוכים במקום להגיע לבית המשפט.
בתוכנית הסכסוכים ברדיו תל אביב 102FM שוחחו עו"ד יניב שוורצמן ועו"ד יגאל בורוכבסקי על הכתבה ועל המשמעויות השונות של ההפניה להליכי יישוב סכסוכים, גישור, בוררות ויתר ההליכים. כך למשל על הקושי בלהעביר לאנשים את הנזק העצום שיש בפניה להליך משפטי, כשיש ברירה אחרת, במישור הרגשי, הכלכלי, הנפשי. אם הייתה דרך לתת לאנשים לראות, רוב מוחלט מהאנשים, צדדים לסכסוך, היו מנסים לפחות בראשית הדרך לפתור את הסכסוך באמצעים אחרים. לגישור יש יתרונות פרקטים, ערכים ופרוצדוראלים רבים, בזמן, בכסף, ברגש, ביכולת לסיים בהסכמה ולקחת אחריות על התוצאה בזמן קצר יחסית. לכן אנשים בכלל ועורכי הדין בפרט צריכים לתת הזדמנות אמיתית להליכים לפני פניה לבית המשפט, ממש גישור במקום בית משפט.
עו"ד יגאל בורוכובסקי התייחס לכתבה ולאמור בה : שאפו גדול לראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי על המאמר המצ"ב. עו"ד חימי מנתח את הקושי הגדול לאור מגפת הקורונה בשירות לאזרח במערכת בתי המשפט. הוא מסביר את ייתרונות תהליך הגישור, וקורא לכולנו לנצל את התקופה הזו לפתור סכסוכים בדרכי נועם. מנהיג אמיתי. לאנשים שאינם מכירים על בשרם את התהליך המשפטי יש אשליות בקשר אליו: "יישמעו אותי", "יעשו צדק" (וכמובן מתכוונים שהם ינצחו בהליך), "ההליך יהיה קצר ויעיל – השופט מייד יבין מה קורה ויסביר לצד השני". המציאות שונה מאוד – ההליך ארוך מתיש וצדדים יוצאים ממנו מתוסכלים. זו לא ביקורת על מערכת המשפט הישראלית – אלו ההרגשות שמחקרים משקפים מצדדים להליך ליטיגציה בכל העולם. בהשוואה להליך ליטיגציה, הליך הגישור קצר (יום אחד בדרך כלל), יעיל והעיקר – כולו בהסכמה. לכן צדדים יוצאים מחייכים מהליך גישור. אז בקיצור – לכו להסתדר, לא רק עם החברים שלכם, גם עם היריבים. ואם אין עם מי לדבר – גשו למגשר שאתם סומכים עליו – כדי שהוא יימצא נתיבים לפתרון סביר.