המצב בארץ גועש, וכולנו בתחושות של אי וודאות וללא כלים להתמודד עם המצב. האירוע הוא אירוע מתגלגל והשאיפה הינה להיות בשליטה ככל שניתן ולייצר וודאות בכל הכאוס הזה.
זה עולמם של כל אזרחי ישראל, אך מתוכם קיימת אוכלוסיה נוספת, שעוברת משבר נוסף, אישי. בני זוג שהחליטו להתגרש עוד לפני משבר הקורונה, או שהמשבר מעצים את הקרע ביניהם.
איך הם יכולים להתמודד עם המצב? איך למרות המשבר הלאומי, הם יוכלו להעניק לעצמם קצת שקט, או לרכוש כלים שייצרו להם וודאות?
אכן הסיטואציה מאתגרת. בימים כתיקונם, משבר זוגיות מערער את כל המערכת המשפחתית והזוגית, לא כל שכן במצב או אנחנו נמצאים היום, בצל משבר הקורונה.
הכל מועצם. התגובות השליליות שלנו, חוסר הסבלנות כלפי הצד השני, הכל מאבד פרופורציה.
אנחנו שומעים השכם וערב את צמד המילים "היום שאחרי", צריכים להכין את הקרקע ליום שאחרי שמשבר הקורונה יעבור, "היום שאחרי" הוא מונח חשוב ומשמעותי מאוד בקרב זוגות מתגרשים, ולא תמיד הם נותנים לכך את הדעת ונותנים לו את תשומת הלב הראויה.
איך נוכל לעזור לכם, אם אתם מתגרשים בימים אלו?
שליטה בתהליך
חשוב להבין שאלו לא ימים רגילים, וסיום השהות הפיסית שלכם אינה בשליטתכם. יתכן ויהיו ימים ארוכים בהם תצטרכו לשהות יחד ללא רצונכם והמתח בבית יתגבר. העצה החשובה ביותר, היא לקחת נשימה עמוקה ולהתחיל לשלוט בתהליך, בדיוק כמו שאני מייעצת למתגרשים גם בימים כתיקונם. שליטה בתהליך ממזערת את ההפתעות ואת האפשרות שמישהו אחר יחליט עבורכם.
אם התחלתם הליך גישור, אפשר להעבירו לגישור מקוון בזום או בכל אמצעי אחר. חשוב לשמור על קשר עם איש המקצוע שמלווה אתכם בתהליך כדי להרגיע את מפלס הלחץ ככל שאפשר. אפשר לקיים שיחות גישור משותפות עם בן הזוג ואפשר לקיים שיחות נפרדות. כל מה שיעזור לכם לנהל את התהליך בשליטה חשוב
לאמצו.
מה יהיה עם הילדים?
המתח בבית כבר אמרנו עולה, ולא רק אתם במשבר, אלא גם הילדים שלכם. הם יצאו ממסגרות החינוך, ואולי זה נראה בהתחלה כמו הרפתקאה, אל תשכחו שהם צריכים מסגרות כדי לתפקד בצורה תקינה. תוסיפו לזה שהם מזהים כל שינוי בהתנהגות שלכם, הם מרגישים ריחוק, מקשיבים לויכוחים ומסתגרים אם יש צעקות. לאורך כל הדרך אתם שואלים את עצמכם מה יהיה עם הילדים אחרי שתתגרשו? אז התשובה לכך נעוצה לא רק ביום שאחרי אלא גם תוך כדי תהליך הגירושין. ההתנהגות שלכם תשפיע על הילדים ויש לה השלכות חשובות על ההשפעה של תהליך הגירושין עליהם.
הפרדת כוחות
הפרידו כוחות ככל שניתן.אם אתם יכולים שכל אחד מכם יקח פסק זמן בחדר אחר למשך שעתיים, ובזמן הזה בו הזוג יקח אחריות על הילדים, כך ייטב. אם תצליחו לצאת החוצה לנקות את הראש, על אחת כמה וכמה מומלץ בחום. בשעתיים הללו, דברו עם חבר או חברה טובים על הנושא, אבל בחרו את אלו שיכולים להחזיר לכם את השפיות ולא את אלו אשר יעצימו את הכעסים שלכם. תמיד יש את החבר שנותן לכם זוית ראיה אחרת מכם זה הזמן להקשיב לו.
איך מפרידים כוחות? ערכו טבלה שבועית מסודרת, בה כל אחד מכם יודע מתי חלה האחריות שלו על הילדים ומתי הוא לוקח פסק זמן. אם אתם לא מצליחים לתקשר כתבו אחד לשני בווטס אפ. זכרו לחלק תפקידים ביניכם לניהול משק הבית, נקיונות, אוכל וכד'.
החלטתם להפריד בתים עכשיו איך עושים זאת?
אתם צריכים לקחת בחשבון שאם אתם נמצאים כרגע בתחילתו של הליך גירושין, הוא עלול לקחת זמן רב, אולי יותר מאשר בזמנים רגילים. אין נתונים כרגע על מספר הדירות השכורות המתפנות, אם בכלל, אך מעבר להשכרת דירה עליכם גם לרהט אותה, וכאן מתחיל הקושי. קושי זה מצייר בפניכם תמונה נוספת שאסור לכם להתעלם ממנה וכדי לשמור על שפיות הפנימו זה היה המצב בחודשים הקרובים.
מה עם הוא לא משתתף במטלות הבית?
אחת הסיבות הגדולות למריבות היא הציפייה. ציפייה ראוי שיתקשרו אותה. במידה ואת לא משתפת אותו ברצונות שלך ובציפיות שלך קרוב לוודאי שהן לא יקרו. את רוצה שהוא יבשל לילדים, תבקשי ממנו, אתה רוצה
שהיא תקלח את הילדים, תבקש ממנה. דברו בינכם. לא מצליחים לדבר, כתבו. כל אחד חייב לדעת מה המטלה שלו מול הילדים וחייב לקחת אחריות. חלוקת המטלות בבית תקטין את החיכוכים ואת המריבות.
היעזרו באנשי מקצוע
זה הזמן לעשות חשבון נפש. זוכרת את זמן האיכות שלך עם עצמך? זוכר את השעתיים לבד? הפכו אותם לזמן שלכם עם עצמכם. זה הזמן לחשוב על ניהול תקציב נכון במשק הבית, המשותף או העתידי. זה הזמן לחשוב על ההתנהלות האישית שלכם מול עצמכם. איך הגעתי למצב הזה? האם יש אולי משהו שאני יכולה
לתקן בזוגיות שלנו? מי יודע, אולי דווקא התקופה הקרובה תשנה את החלטתכם. אם יש לכם אפשרות, עשו זאת באמצעות אנשי מקצוע. היום מרבית אנשי המקצוע הפכו לנהל שיחות מקוונות והם נותנים מענה נרחב בתקופה זו.
דגנית אלישיב, עו"ד ומגשרת, מאמנת אישית ועסקית, מלווה זוגות מתגרשים בתהליך גישור.